12.05.2020.

21:01

Foto:

Magazin

VODITE RAČUNA! 9 stvari koje UGROŽAVAJU ZDRAVLJE JAJNIKA I HORMONA! Jednu naviku SVAKODNEVNO ponavljate, a NIJE DOBRA!

Normalno funkcionisanje jajnika neophodno je za reproduktivno zdravlje žene, a svaka negativna promena na jajnicima može imati posledice po zdravstveno stanje celog organizma. 

U nastavku pogledajte kojih devet stvari ugrožava zdravlje jajnika i hormona.

Nezaštićen se*sualni odnos

Se*sulano prenosive infekcijene izazivaju samo vaginalna oboljenja, već imaju sposobnost da prodru u duboko u organizam i ugroze zdravlje organa. Štetni mikroorganizmi ulaze u jajnike i matericu i izazviju upale.

Stroga dijeta

Naglo mršavljenje izaziva hormonski disbalans i dolazi do lošeg funkcionisanja telesnih adaptivnih sistema koji su odgovorni za ravnotežu hormona. Posledica toga može biti gubljenje pravilng funkcionisanja jajnika.

 

Informer

ČETIRI DOBRA RAZLOGA DA POSADITE MAJČINU DUŠICU U BAŠTI ILI SAKSIJI! Nema korisnije biljke od ove, a evo i zašto

Sedenje na hladnim površinama

Iskustva pokazuju da sedenje na hladnim površinama i neadekvatno oblačenje tokom hladnih dana može izazvati upalu jajnika, koja se često pretvara i u hronično zapaljenje jajnika.

Stres

Kada imunitet oslabi, postajemo manje imuni na štetne bakterije i gljivice, a to se može odnositi i na upale u regiji jajnika.

Kontraceptivne pilule

Žene koje bez saveta stručnjaka uzimaju kontraceptivne pilule , imaju veći rizik od disfunkcije jajnika, odnosno smanjenje plodnosti.

Alkohol

Često i nekontrolisano konzumiranje alkoholnih pića uništava žlezde jajnika i ometaju njihovo funkcionisanje.

Informer

Aditivi

Prehrambeni proizvodi koji sadrže aditive, veštačke arome, pojačivače ukusa i boje - sva ova jedinjenja negativno utiču na zdravlje jajnika.

MOĆAN PRIRODNI LEK PROTIV URINARNIH INFEKCIJA: Uvin čaj treba OVAKO piti!

So

Višak soli u ishrani izaziva disfunkciju jajnika. Za ovo mnogi ne znaju i gotovo svakodnevno je koriste i previše, zato povedite računa sledeći put kada želite previše da posolite jelo.

Nedostatak proteina u ishrani

Za funkcionisanje jajnika mono dijeta i gladovanje su vrlo štetni. Protokol ishrane mora biti uravnotežen. Manjak proteina dovodi do poremećaja sinteze polnih hormona kod žena.