28.07.2020.

19:55

Foto:

Magazin

HRANA KAO UTEHA! Prejedanje je često posledica stresa, evo kako da se izborite sa ovim problemom!

Danas ne postoji bolest ili stanje koje na neki način nije povezano ili uzrokovano stresom, a sve više ljudi na stresne situacije reagira prejedanjem. Mnogim ljudima hrana predstavlja utehu, barem kratkoročnu. Stoga neretko posežu za hranom kad imaju emocionalni problem, ponekad svesno, a ponekad podsvesno. 

Stresan period

Iako je nedostatak nutrijenata vrlo retko uzrok stresa, sasvim je jasno da je pod stresnim okolnostima u organizmu pojačana stanična aktivnost, a samim time i potreba za nutrijentima koja može dovesti do prejedanja. Nutrijenti kojih tokom stresnog perioda telu nedostaje uključuju vitamine A, C i E, vitamine B grupe te minerale cink, selen, kalcijUM, magnezij i kalijUM. 

Zbog povećane potrebe za energijom tokom stresnih perioda organizam može zahtevati i veće količine ugljikohidrata, proteina i masnih kiselina te osobu pod stresom lako može odvesti do prejedanja. S druge strane, unos kofeina, nikotina i alkohola treba ograničiti.

Pravilni odabir

Prejedanje ima brojne posledice na zdravlje, a velike količine hrane mogu uzrokovati nadutost. Prejedanje može dovesti i do poremećaja hormona u telu, posebno inSulina i hormona stresa kortizola, a to dovodi do neželjenog debljanja. Jedite nemasnu i ne jako začinjenu hranu te pokušajte raspodeliti obroke u više manjih.  

Sve nuspojave, ali i napadi prejedanja, mogu se sprečiti lako - pravilnim odabirom namirnica, malim obrocima i redovnim vežbanjem.

Hrana za bolju probavu

Neka vam na jelovniku budu namirnice bogate “dobrim”, složenim ugljenohidratima: testenina i peciva od integralnog brašna, kaša, kukuruz, musli, smeđa riža, slatki krompir... Ne dopustite da vam ponestane povrća kao što su kelj, brokoli, spanać, špargle, paprike i šargarepe. Opskrbite se belančevinama iz piletine, ćuretine, tofua, orašastih plodova, svežeg sira i maslaca od kikirikija. 

Suzbijte žgaravicu

Ako patite od žgaravice nakon prejedanja, potrebno je uvesti što hitnije promene. Za početak, kako biste se prestali prejedati i suzbili žgaravicu jedite nemasnu i ne jako začinjenu hranu te pokušajte raspodeliti obroke u više manjih pa neće ni dolaziti do napada gladi koji će završiti prejedanjem.  

Iako je odabir namirnica verovatno poslednja stvar o kojoj razmišljate kad ste pod stresom i imate napad gladi, ako posegnete za namirnicama bogatim “lošim” ugljinohidratima, to dovodi do umora i teskobe pa se stvara začarani krug.