15.08.2020.

23:06

Foto:

Magazin

OVO SU NAJZDRAVIJE VOĆKE! Pomažu vam da OJAČATE IMUNITET, ali ih morate jesti u OGRANIČENIM KOLIČINAMA!

Svako od nas treba u organizam uneti dovolno vitamina, a u nastavku možete pročitati koje su to voćke najzdravije.

Avokado

Najdraže voće mnogim ljudima, posebno vegetarijancima, vrlo je zdravo. Bogato je vrednim vlaknima i Pantotenskom kiselinom, koja je poznata kao vitamin B.

Bogat je vitaminom K i folatima (B vitaminima u vodi, važnima za deobu ćelija), kalijumom, vitaminom C i vitaminima B5 i B6.

Informer

Ipak, jedite ih u ograničenim količinama jer su bogati zasićenim masnoćama. U umerenim količinama one su nam korisne jer pomažu apsorpciju hranjivih sastojaka iz druge biljne hrane.

ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE! Devojčice se tri puta češće povređuju U SPORTU od dečaka - A OVO JE RAZLOG!

MUČITE MUKU SA ARTRITISOM? Ove namirnice su vam strogo ZABRANJENE!

Kivi

Kad pomislite na vitamin C, većini prvo padne na pamet narandža. Ali kivi je bogatiji vitaminom C od narandže, a ima i druga izuzetno vredna svojstva. Među ostalim, bogat je kalijumom i magnezijumom, vlaknima i vitaminom A.

Šipak

Nije ga lako čistiti da bismo ga pojeli, ali je to voće prebogato sastojcima zbog kojih se trud itekako isplati. Izuzetno su bogati antioksidansima, bogatiji nego borovnice i drugo bobičasto voće, koje se često preporučuje zbog toga.

Šipak sadrži više antioksidansa i od zelenog čaja ili crnog vina. Dobar je izbor kao začin za voćne salate, ali i salate s mesom, ili povrćem. 

Kajsije

Bogate su gvožđem i dijetalnim vlaknima te vitaminom A koji je dobar za vid. Takođe, sadrže i antioksidanse i druge nutrijente važne za jačanje imuniteta.

Mogu biti izuzetno slatke, zbog čega ih deca posebno rado jedu.

Informer

Bobičasto voće

Od malina, jagoda, pa do kupina i borovnica - to je voće prebogato vitaminom C i drugim antioksidansima.

Korisni su za sve starosne grupe, ali posebno za starije osobe koje imaju problema s makularnom degeneracijom i bolestima mozga, odnosno raznih vrsta demencije, poput Alchajmerove bolesti. 

Višnje/Trešnje

Posebno se preporučuju ljudima koji imaju problema s kvalitetom noćnog sna. Bogate su antioksidansima i sastojcima koji deluju protivupalno, što ih čini odličnim zalogajem nakon vežbanja.

S druge strane, sadrže vrlo malo kalorija, jer se uglavnom sastoje od vode. Ne zaboravite na štrudlu od višanja. 

Banane

Bogate su kalijumom, vlaknima i vitaminom B6, što ih čini odličnim međuobrokom za zdrave ljude. Generalno pridonose smanjenju krvnog pritiska i pomažu održavanju zdravog vida.

Informer

Crveno grožđe

Samo koža tog sočnog voća bogata je resveratrolom, koji sadrži antioksidanse i ima protivupalni učinak.

Jabuka

Njeno veličanstvo među voćem je zasigurno najpristupačnije voće s obzirom na cenu i dostupnost, a odlične su za zdravlje. Bogate su vlaknima i antioksidansima, pri čemu ih je najviše sadržano u kori, pa ih ne bi trebalo ljuštiti pre jela.

Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrtnost usled tog uzroka, kao i rizik od Parkinsonove bolesti, pa čak i nekih vrsta raka.