04.11.2020.

07:38

Foto:

Magazin

PRIRODNI LEKOVI ZA KAŠALJ! Bol u GRLU provereno NESTAJE

Sirup od šargarepe i meda protiv kašlja

Za sirup od šargarepe i meda potrebno je 1/2 kg šargarepe i 3-4 kašike meda, priprema se jednostavno i to se na sledeći način: očišćenu šargarepu isecite na kolutove, zalijte vodom taman toliko da se šargarepa prekrije i neka kuva dok ne omekša. Kada je kuvana propasirati je viljuškom ili u blenderu. Vodu u kojoj se kuvala ne bacati, već u nju (kada se prohladi), dodati med i sjediniti sa propasiranom šargarepom. Čuvati u staklenoj posudi na hladnom.

Ovako pripremljen sirup od šargarepe ublažava kašalj a potrebno je uzimati po 3-4 kašike dnevno.

Med od maslačka protiv kašlja

Med od maslačka uspešno suzbija kašalj a da bi se ovaj prirodni lek pripremio potrebno je: oko 250 cvetova maslačka, 2 limuna, 1 pomorandža, 1 kilogram šećera i 1 litar vode.

U litar vode ubaciti limun i pomorandžu naseckane na komadiće zajedno sa maslačkom, pa kuvati oko 2 sata. Nakon toga procediti, gusti deo baciti a tečni deo prokuvati još pola sata. Zatim dodati šećer i kuvati dok ne postane gustine meda (može i malo ređe jer će se sirup još zgusnuti kada se ohladi).

Med od maslačka naliti u staklene teglice, zatvoriti celofanom i gumicom. Uzimati 3 puta dnevno po jednu kašiku.

Lek sa negro bombonama

U zagrejanu čašu mleka otopiti 3 negro bombone.Mešati celo vreme da ne zagori. Prohladiti i piti.

Sirup protiv kašlja i grlobolje

Sjedinite 500ml vode sa 400g šećera( smeđeg), oguljena i iseckana 2 limuna, 2 kašike belog sleza,2 kašike cvetova kamilice, 2 kašike žalfije i komad sečenog đumbira. Kuvajte sjedinjene sastojke 45 minuta. Procedite i konzumirajte 3 puta dnevno kašiku ovog sirupa.

Informer

Čaj od crnog luka

Čaj od crnog luka je možda jedan od najstarijih proverenih prirodnih lekova za kašalj.

3 glavice crnog luka srednje veličine (zajedno sa ljuskom), oprati, zatim svaku iseći na četiri jednaka dela i kuvati u litar vode sve dok 1/3 vode ne ispari. Kada je gotovo luk baciti a čaj od luka piti tokom dana, polako u gutljajima.

Ako se nekome ne dopada ovaj ukus, dobro će poslužiti i čaj koji je pripremljen samo od ljuski crnog luka.

Priprema:
Jednu šaku ljuski crnog luka prokuvati u pola litra vode, 10-tak minuta, procediti i piti kao i svaki drugi čaj, nekoliko šolja dnevno.

Informer

Čaj od podbela 

Čaj od podbela posebno je koristan kod upornog kašlja.

Čaj od podbela priprema se na uobičajen način; tako što se jedna kašika osušenih cvetova i listova podbela prelije sa 250 ml ključale vode. Nakon nekoliko minuta procedite i pijte, (2-3 šolje u toku dana).

Sirup od pomorandže protiv suvog kašlja

Jednu pomorandžu dobro oprati pa je zajedno sa korom naseckati na sasvim sitne komadiće. Zatim je staviti u odgovarajući sud, dodati 2 kašike šećera i preliti sa svega 1 dl vode. Kuvati dok se ne zgusne (oko pola sata).

Sirup od pomorandže uzimati svaki put kada naiđe napad suvog kašlja i to po jednu kašiku.