11.11.2020.

08:16

Foto:

Magazin

NAJMOĆNIJI PRIRODNI BORCI PROTIV BAKTERIJA I VIRUSA! Evo kako da ojačate IMUNITET do MAKSIMUMA

Ukoliko ne uzimamo nikakav lek, telo će samo smognuti snage i pobediti prehladu za nedelju dana. U tome nam puno mogu pomoći neki prirodni lekovi i kućni pripravci koji podstiču odbranu organizma od virusa, smanjuju upale i olakšavaju simptome.

Prirodni lekovi:

1. Čaj od cveta bazge-zove uzima se na početku prehlade, kod upale grla i gripe, jer podstiče krvotok, izaziva znojenje i organizam čisti od otrovnih materija. Za prehladu tri kašike cvetova prelijemo litrom kipuće vode i pijemo tokom dana po nekoliko gutljaja. Kod upale grla vrućim mlekom prelijemo cvetove bazge i zasladimo medom.

2. Beli luk: Poznato je da beli luk jača imuni sistem i deluje kao prirodni antibiotik. Ukoliko ga ne volite sirovog, potražite ga u obliku kapsula. Slično deluje i luk, koji uz to podstiče izlučivanje sekreta i smiruje noćni kašalj.

3. Pileća supa: stari je i provereni recept iz doba naših baka. Smatra se da topla supa čuva potrebni nivo tecnosti u organizmu, a njena para vlaži sluznicu i tako podstiče sekreciju iz nosa.

4. Slezov čaj: Slezova sluz koja se nalazi u mešavini tog čaja stvara zaštitni sloj i vlaži sluznicu grla i disajnih puteva te na taj način smiruje podražaj na kašalj, ublažava upale i olakšava disanje. Izuzetan je kod takozvanog suvog kašlja. Mogu ga piti trudnice, dojilje i deca.

Informer

5. Eukaliptus i mentol: Listovi ovih bilja ili njihova esencijalna ulja pomešana s vrućom vodom i inhalirana vlaže nosnu šupljinu i podstiču izlučivanje sekreta iz nosa te tako olakšavaju disanje. Prilikom inhaliranja pokrijte glavu peskirom i duboko udišite paru ovog rastvora barem tri puta na dan. Nešto slabiji dejstvo ima inhalacija obične vodene pare.

5. Vitamin C: 200 miligrama uobičajena je dnevna doza tog vitamina u našem organizmu. Tokom prehlade potreba za C vitaminom je povećana pa neka ona svakako iznosi 500 miligrama dnevno. Taj je vitamin jedan od najboljih prirodnih antioksidanata, koji jača obrambeni sistem organizma od virusa i oboljenja. Najbolje ga je uzimati iz svežeg voća, i to limuna, narandže, grejpa i kivija.

6. Med: Nezaobilazan je lek za grlo i kod upala dišnih puteva. Deluje i antibakterijski pa je delomična zamena za antibiotik. Med se najčešće koristi rastopljen u čaju ili mleku, ali najbolje dejstvo ima kad se uzima sam.
Stoga ga je najbolje popiti u čaši limunade.

7. Ehinacea: Koren ove biljke prirodna je zamena za antibiotik, jer podstiče stvaranje antitela u organizmu. Njegov ekstrakt ili kapsule potražite u apotekama i sledite uputstva. Preporučuje se uzimanje Ehinacee kroz 2-3 nedelje, nakon čega joj dejstvo lagano slabi.