14.12.2020.

08:15

Foto:

Magazin

KUPUS, LEK ZA 100 BOLJKI! Omiljeno povrće na srpskim trpezama NA 3 NAČINA! (RECEPTI)

Kupus je omiljeno jelo na našim trpezama, posebno zimi u ukiseljenom obliku. Ali da li znate da je on i vrlo delotvoran, a jeftin lek za mnoge tegobe, od problema sa probavom, preko reume do depresije? Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 miligrama vitamina C, a društvo mu prave vitamin A i folna kiselina, kao i mnoštvo minerala. Postoje mnoge vrste, ali je najlekovitiji crveni, čija boja ukazuje na prisustvo moćnih antioksidanata - antocijanina.

Protiv upala svih vrsta

Kupus je najbolje jesti u sirovom stanju, kratko kuvan ili ukiseljen. U svrhu lečenja, koristite neprskani domaći ili organski gajeni kupus.

Informer

Lekovito dejstvo

- deluje preventivno protiv raka
- potpomaže mršavljenje
- poboljšava probavu
- ima antiupalna svojstva
- leči čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu
- jača imunitet
- čisti organizam
- ublažava depresiju i teskobu
- poboljšava koncentraciju
- pomaže kod bolesti disajnih puteva

Sirovi kupus, ako se često jede, pomaže kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti, dok je kuvani kupus odlično sredstvo za detoksikaciju, te jedno od najboljih sredstava protiv nervne napetosti, teskobe, slabosti i slabe koncentracije.

Kupus obiluje antikancerogenim jedinjenjem sinigrinom, koji ima jedinstvena svojstva u borbi protiv raka prostate, creva i bešike. Izvrsno je i protivupalno sredstvo, pa pomaže kod upalnih bolesti poput artritisa i reume.

Kod plućnih bolesti delotvoran je sok od kupusa pomešan s medom. On čisti disajne puteve, pomaže kod astme i bronhitisa. Kod bolesti grla preporučljivo je grgoljiti sok od kupusa.

Zahvalna creva

Od ribanca do "pakovanja" za sarmu, kiseli kupus je neizostavan sastojak zimskih jela, a kako sadrži veliku količinu vitamina C, idealan je u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine.

Informer

Za razliku od svežeg, obiluje probiotičkim bakterijama, te se preporučuje u slučaju bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima, kao i za jačanje imuniteta.

Kiseli kupus ubrzava metabolizam, a obroci obogaćeni ovom namirnicom brže se vare. Odličan je za čišćenje jetre i krvi, a samim tim i za čišćenje celog organizma od toksina.
Čaša soka od kiselog kupusa, čuveni rasol, osim što je najpoznatiji prirodni lek protiv mamurluka, odličan je zimski napitak.

Informer

Mešana salata

Sastojci (za 6-8 osoba): pola glavice kupusa, pola omanje glavice crvenog kupusa, 2-3 srednje šargarepe, 1-2 mlada luka (opciono), so. Za preliv: 5 kašika kisele pavlake, 2 kašike majoneza, kašičica senfa, samleveni biber, kašičica šećera (opciono). U salatu možete da dodate i jabuku umesto jednog dela kupusa, kao i orašaste plodove ili brusnice.
Priprema:
Najpre iseckajte kupus, šargarepu, a jabuku, ako je koristite, izrendajte. Posolite i ostavite oko pola sata da omekša. Napravite preliv od kisele pavlake, majoneza, senfa i šećera, izmešajte s povrćem i na kraju dodajte biber. Ako želite, pospite sa orašastim plodovima i brusnicama.

Informer

Bosanska kalja

Sastojci: 500 g teletine ili jagnjetine (može sa kostima i bez), glavica kupusa, malo ulja, glavica crnog luka, 2-3 šargarepe, kašika ajvara, so, biber, suvi začin i malo mlevene paprike.
Priprema:
Glavicu kupusa presecite na četiri dela, prelijte vodom, dobro posolite i stavite da se kuva. Kad voda provri, pustite da se kupus kuva oko 5-10 minuta. Za to vreme isecite meso na veće komade, pa propržite u tiganju uz dodatak začina. Meso izvadite iz tiganja, a na istoj masnoći propržite luk i šargarepu. Dodajte začine i ajvar, pa pržite oko pet minuta. Kupus izvadite iz slane vode i stavite u dublju posudu za pečenje, a vodu bacite. Preko kupusa rasporedite prženo povrće, preko povrća meso, pa zalijte sa vodom tako da namirnice budu do pola u vodi. Posudu poklopite i stavite da se peče na 250 stepeni dok kupus i meso ne budu gotovi.

Informer

Kobasice sa kiselim kupusom

Sastojci: manja glavica kiselog kupusa, 3 srednja krompira, pola praziluka, 400 g domaćih kobasica, ulje, može i mast, biber so, mlevena paprika, 3-4 čena belog luka, kisela jabuka.
Priprema:
Krompir skuvajte u ljusci, pa ga oljuštite i isecite na krupnije komade. Na ulju ili masti propržite praziluk iseckan na kolutove, dodajte mlevenu papriku, biber i so. U to ubacite kuvani krompir i izmešajte. Na ulju propržite kobasice sa obe strane, pa u tu masnoću ubacite seckani beli luk, kupus isečen na tanke rezance i jabuku na tanje kriške. Dinstajte oko 20 minuta bez dodavanja vode na tihoj vatri. Dodajte potom mlevenu papriku, biber. U podmazan pleh na dno stavite krompir, a odozgo kupus. U sredinu stavite kobasice. Pecite u rerni na 200 stepeni oko pola sata da se sve lepo zapeče.

(VIDEO) BRZO I LAKO! Evo kako da UKISELITE KUPUS

7 IZVORA MLADOSTI! Rusi kažu da su ovo najzdravije namirnice - UKUSNE su i JEFTINE!