08.01.2021.

17:26

Foto:

Magazin

KOLIKO DUGO SMEMO DA JEDEMO HRANU KOJU SMO NAPRAVILI ZA PRAZNIKE? Riba je izuzetno kvarljiva, a evo šta je sa RUSKOM SALATOM I PEČENJEM!

Postavlja se pitanje koliko dugo smemo da jedemo ovu hranu.

Jela sa ribom

Jela sa ribom su izuzetno kvarljiva, bezbedna su za jelo samo dva dana. Obavezno je držanje u frižideru, na temperaturi manjoj od 8 stepeni.

Jela od povrća

Po pravilu se podgrevaju samo jednom i to obavezno na visokoj temperaturi. Za supe, čorbe i čorbasta variva najbolje je da proključaju. Spanać i pečurke nemojte podgrevati, možete ih poslužiti hladne u roku od dva dana.

Jela sa mesom

Jela sa mesom imaju nešto duži rok trajanja, pa ih možete jesti i do pet dana. Takođe se moraju čuvati na hladnom, na manje od 8 stepeni, a treba ih rashladiti odmah po konzumaciji. Dakle, ne ostavljajte ovale sa pečenjem na trpezi, već komade odmah posle ručka prepakujte u čiste posude, zatvorite i odložite u frižider. Ako je jelo pripremljeno sa mesom u sosu, opasnost od kvarenja je veća, pa se potrudite da se ovakva hrana potroši za najviše tri dana.

Informer

Ruska salata 

Ruska i francuska salata kvarljive su zbog jaja, krompira i majoneza pa bi trebalo da stoje na veoma niskoj temperaturi (do 4 stepena), a rok trajanja je tri dana.

Kolači

Kolači imaju rok trajanja od četiri dana (ako su puni krema, naročito na bazi jaja) pa sve do dvadesetak dana (ako su suvi poput lincer keksa ili vanilica).

Informer

Kuvana jaja

Kuvana jaja takođe obavezno držite u frižideru a ne u korpici na stolu. Ako se tako čuvaju, jaja imaju rok trajanja šest dana.