11.01.2021.

16:17

Foto:

Magazin

TRČITE U TOALET čim POPIJETE KAFU? Lekari objasnili ZAŠTO se to DOGAĐA!

Oni su tokom svog istraživanja tri dana miševima davali kafu koja je podstakla pokretljivost mišića creva i to nezavisno od doze kofeina.

- Miševima se nakon tri dana konzumiranja kafe povećala pokretljivost mišića tankog creva. To znači da su miševi, baš kao i ljudi, nakon kafe morali da obave veliku nuždu. Čak se i broj bakterija u njihovom izmetu smanjio. Zanimljivo je da su ovi efekti nezavisni od kofeina, jer je slično na njihovu probavu delovala i beskofeinska kafa - rekao je vodeći autor studije Šuan Ženg Ši za britanski "Mirror".

Informer

Kafa povećava pokretljivost mišića tankog creva

Pretpostavlja se da su za laksativno delovanje kafe zaslužna njena kisela svojstva. Dokazano je da viša nivoa želudačne kiseline, koja nastaje zahvaljujući klorogenoj kiselini iz kafe, aktivira rad probavnog sistema.

Dakle kada vas idući puta kafa natera da posetite WC znajte da je do kafe i da je sa vašim zdravljem sve uredu.

Doza opreza

Ipak, budite oprezni! Kafa je bitan antioksidans, pa je čak dokazano kako i u nekim situacijama sprečava razvoj malignih ćelija – ali, ukoliko kafu pijete na prazan stomak, onda stvari i nisu tako pozitivne.

Informer

Pre kafe pojedete barem krišku hleba

Šoljica čiste crne kafe u praznom želucu podstičke stvaranje želučane kiseline što posebno ne prija ljudima sa gastritisom. Čak ni zdravi stomaci nisu pošteđeni, jer pojačano lučenje kiseline će vam uzrokovati neprijatnosti tokom jela i smetnje kod probave.

Stoga stručnjaci preporučuju da pre kafe pojedete barem krišku hleba. 

NAJZDRAVIJI NAMAZ NA SVETU! Malo kalorija, a zdravo i PREUKUSNO! Napravite sami HUMUS - lakše je nego što mislite!

TRIK KAKO DA SE REŠITE NEPRIJATNOG MIRISA IZ FRIŽIDERA! Sve što vam je potrebno VEĆ IMATE U KUHINJI - brz, lak i JEFTIN NAČIN