NAJZDRAVIJI NAMAZ NA SVETU! Malo kalorija, a zdravo i PREUKUSNO! Napravite sami HUMUS - lakše je nego što mislite!

youtube printscreen

13:41 Recepti 1

coolinarka | 11. 01. 2021.

NAJZDRAVIJI NAMAZ NA SVETU! Malo kalorija, a zdravo i PREUKUSNO! Napravite sami HUMUS - lakše je nego što mislite!

Jedno od najukusnijih jela koje se mogu pripremiti od leblebije jeste humus. Ovo jelo je naročito popularno na čitavom području Bliskog istoka, a može se jesti kao namaz ili kao sos uz meso.


Sastojci

300 grama sirovih leblebija (leblebija se drugačije kaže slanutak)
3 kašike tahinija
1 veći limun
malo belog luka (ko ne voli luk, može da izostavi slobodno)
po ukusu so
4 kašike maslinovog ulja
malo kumina
za dekoraciju aleva paprika

youtube printscreen

Priprema

Leblebije preko noći ostaviti u većem loncu da odstoje i nabubre. U tu vodu se može dodati malo sode bikarbone.

Napomena - Nikako ne koristiti pečene leblebije! U prodavnicama zdrave hrane imaju običaj da kada im tražite leblebiju mahinalno krenu da pakuju one pečene leblebije za grickanje, pa pazite)

Ujutru prosuti vodu u kojoj su stajale leblebije, i dodati novu. Kuvati ih u puno vode, sve dok potpuno ne omekšaju (tako da kožica sama spada sa njih kada ih stegnete).

Vodu u kojoj su se kuvale leblebije prosuti. Možete da sačuvate manju količinu te tečnosti da dolijete u slučaju da vam humus bude tvrd, ili umesto toga dodajte maslinovo ulje.

Leblebije dobro ispasirati, dodati sok od jednog većeg limuna (ili dva manja), so, tahini, maslinovo ulje i malo kumina i staviti u blender. Dobro to sve izmešati i preručiti u zatvorene posudice. Pre zaklapanja posude, staviti na humus malo aleve paprike kao dekoraciju.

Posluživanje

Kao sos, odlično ide uz belo pileće meso sa roštilja, kao i uz ražnjiće.

Možete ga i samo namazati na hleb i tako jesti za doručak ili večeru.



eskimi meso jedu i sirovo i sto cemo sad

11.01.2021. 15:51

a da pokusate sa jelima cije sastojke mozemo lako da nabavimo?!


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.