24.01.2021.

13:25 >> 13:26

Foto:

Magazin

Korisni RECEPTI s ČUDESNIM MEDOM! Od sirupa za KAŠALJ do lekovitih KUPKI!

Redovno dobijamo savete da smanjimo unos slatkih namirnica, ali postoji nešto posebno u vezi sa medom. U pitanju je jedinstven proizvod rojeva pčela koji pokrivaju prečnik od jedanaest kilometara za vreme sakupljanja nektara. Sve što zahteva toliko mnogo rada da bi se napravilo mora da bude dobro. I zaista, med poboljšava rad svih organa, pomaže pri umnoj i fizičkoj aktivnosti, povećava imunitet i daje snagu celom telu, a brzo se i potpuno apsorbuje. Poboljšava otpornost organizma na infekcije i zaraze jer deluje antiseptički. Uz to, veže i izbacuje suvišnu vodu iz organizma i još mnogo toga. Iskoristite sve blagodeti meda i isprobajte neki od korisnih recepata.

Pomoć kod upala disajnih puteva

Upotreba: Kod upale gornjih i donjih disajnih puteva i sinusitisa, rinitisa i sličnog u apiterapiji (terapiji medom) preporučuje se lokalno nanošenje meda u nos. Zabacite glavu i štapićem za uši namažite med, najbolje lipov, u unutrašnjost nosa. Obično su potrebna dva nanošenja dnevno (ujutro i uveče) tokom pet do 10 dana.

Dobar je za:

* akne
* staračke fleke
* alergije
* kašalj
* nesanicu
* upalu glasnih žica (laringitis)
* peptičke ulkuse (čir)
* bol u grlu

Kapi za nos

Sastojci: 10 odsto lipovog meda i 90 odsto fiziološkog rastvora ili destilovane vode.
Priprema: Pomešajte navedene sastojke i nakapajte ih 3-5 puta dnevno. Čuvajte u frižideru do sedam dana.

Protiv prehlade i gripa

Postupak: Narendajte koren đumbira, dodajte 300 g meda i sok od jednog limuna. Kod jednog uzimanja dodajte po 15 kapi alkoholnog rastvora propolisa i brže ćete ozdraviti. Mešavinu (bez propolisa) čuvajte u frižideru i uzimajte 2-3 puta na dan.

Informer

Đumbir, limun i med protiv prehlade i gripa

Smirivanje kašlja i bronhitisa

Postupak: Crnu rotkvu operite i nožem odsecite gornji deo. Nožem i kašičicom lagano izdubite rotkvu da dobijete prostor u koji ćete sipati med. Na dnu rotkve izbušite rupicu (što je med ređi, neka rupica bude manja). Rotkvu stavite na čašu i napunite medom. Poklopite gornjim delom rotkve koji ste odsekli. Nakon 3-4 sata u čaši će se nakupiti sirup od rotkve. Sirup uzimajte 3-5 dana po nekoliko puta na dan (3-5 kašika). Dobijeni sirup čuvajte u frižideru.

Problemi sa sinusima

Postupak: U čaj od žalfije (3 dl) dodajte veliku kašiku bilo koje vrste meda i 2 kapi eteričnog ulja bora, kap eteričnog ulja ravensare, kap eteričnog ulja čajevca, 2 kapi eteričnog ulja nane i 2 kapi eteričnog ulja eukaliptusa.

Imunomed

Sastojci (potražite ih u specijalizovanim prodavnicama pčelinjih proizvoda): 10 g sirovog propolisa, samlevenog u mlinu za kafu, 400 g svežeg polena (samlevenog), 250 g livadskog meda, 250 g medljikovca (med od medljike ili medne rose).
Priprema: Sve sastojke pomešajte i uzimajte kašičicu na dan, najbolje posle jela, otapajući u ustima. Mešavinu čuvajte zaštićenu od direktnog izvora svetlosti na sobnoj temperaturi.

Bronhomed

Postupak: Komorač sitno iseckajte i stavite u med. Pustite da odstoji na hladnom (do 8 stepeni C) desetak dana. Procedite kroz gazu i čuvajte u frižideru i po potrebi uzimajte veliku kašiku 2-3 puta na dan. Komorač smiruje kašalj, čisti organizam i umiruje grčeve kod dece. Koristi se u lečenju kardiovaskularnih, reumatskih i kožnih bolesti, kao i bolesti urinarnog i probavnog trakta. Ovaj preparat nije preporučljiv za trudnice.

Informer

Ruzmarin i med za hladna stopala

Kupka za hladna stopala

Priprema: Grančicu svežeg ruzmarina ili 20 kapi eteričnog ulja ruzmarina dodajte u vodu (oko 1 l) i u nju još dodajte kašiku meda pomešanu sa 2 kašike maslinovog ulja i kašičicom morske soli. Stopala natapajte dvadesetak minuta.

Piling za stopala

Sastojci: 100 g meda, 100 g krupne morske soli, 50 ml glicerina. Plus za piling za umorne i otečene noge: 30 kapi eteričnog ulja nane. Za poboljšanje cirkulacije: 10 kapi eteričnog ulja ruzmarina. Protiv neprijatnog mirisa nogu: 15 kapi eukaliptusa i 15 kapi nane.
Priprema: Sjedinite sve sastojke, utrljajte na stopala i uronite u toplu kupku odnosno toplu vodu.

Kleopatrina kupka

Sastojci: 150 g kakao-putera, 50 g ši putera, 50 g kokosovog ulja, 50 g meda, 120 g mleka u prahu.
Priprema: Oba putera i ulje rastopite na pari, a kad se ohlade, dodajte med i mleko. Stavite u kalupe. Po želji dodajte kvalitetno eterično ulje i koristite kao dodatak u kupki. Koža je nakon ovakvog tretmana meka i nahranjena.

Informer

Avokado i med za suvu kožu

Maska za suvu kožu

Sastojci: pola avokada, 100 g meda.
Priprema: Iznječite polovinu avokada i dodajte med. Kada dobijete homogenu masu, prekrijte lice i pustite da odstoji 20 minuta. Ovako pripremljena maska može da stoji u frižideru do tri dana.

Krema za ispucalu kožu

Sastojci: kašičica meda, kašičica glicerina, 2 kašičice hladno ceđenog bademovog ulja, kašičica sitno samlevenog ovsenog brašna, sok od pola limuna, kašičica mlevenih zrnaca polena (naći ćete ih u u specijalizovanim prodavnicama pčelinjih proizvoda).
Priprema: Sastojke dobro izmešajte, pa malo zagrejte na pari, ali nipošto ne direktno na vatri. Nanesite na tvrdu i ispucalu kožu.

Informer

Od meda možete da napravite i kremu

Za masnu kožu leđa, dekoltea i lica

Sastojci: sok od jednog limuna, 25 g meda.
Priprema: Pomešajte sastojke, pa kad dobijete homogenu masu, prekrijte kožu i pustite da odstoji 20 minuta. Ovako pripremljena maska može da stoji u frižideru do sedam dana.

Maska za hidrataciju

Sastojci: kašika meda, kašika jogurta.
Priprema: Pomešajte sastojke. Kada dobijete ujednačenu smesu, nanesite na lice i ostavite da odstoji 20 minuta. Isperite mlakom vodom ili čajem od kamilice.

Melem za zaštitu kože od vetra i hladnoće

Sastojci: 40 g žutog pčelinjeg voska, 60 g maslinovog ulja.
Priprema: Otopite vosak i ulje na pari, mešajte dok ne dobijete ujednačenu tečnost. Kad se malo ohladi, odnosno postane neprozirna, rasporedite u kozmetičke kutijice. Proizvod je stabilan do godinu dana na sobnoj temperaturi.

I UKUSAN ČAJ i INHALACIJA! Protiv zapušenih SINUSA, za blistav ten, OPUŠTANJE...

NAJBOLJI LEK ZA KAŠALJ! Napravite ga u svojoj kuhinji od samo ČETIRI SASTOJKA