16.02.2021.

14:51

Foto:

Magazin

DA LI STE ČULI ZA DEBELI UTORAK? Slavi se danas, a evo šta treba da uradite na ovaj SUPER PRAZNIK!

Datum Dana palačinki određen je Uskrsom. Slavi se tačno 47 dana pre Uskrsa, a datum može da varira od 3. februara do 9. marta.

Prvu palačinku je napravio kuvar pape Gelacija Prvog, koji je 492. godine umesio vodu, jaja i brašno, da nahrani mnogobrojne hodočasnike. Novo jelo je nazvao placenta, ili u slobodnom prevodu - ploča. Ispostavilo se da je reč o odličnom izumu s obzirom na to da može da se jede u slatkoj i slanoj varijanti, sa svim i svačim, ali i bez ičega.

Legenda kaže da ih je obožavao i čuveni Napoleon. Navodno, on je uoči svake bitke pekao palačinke, uz nadu da mu nijedna neće pasti jer bi to bio loš znak. Pogađate kada je promašio tiganj? Da, pre nego što je rešio da osvoji Moskvu.

E sad, mi ne znamo kakve palačinke je jeo Napoleon, ali znamo kakve mi obožavamo. Evo nekoliko predloga koji će vas insirisati da današnji dan proslavite kako dolikuje.

Klasične palačinke

Potrebno je za 10 komada:

1 jaje, 400 g brašna, 225 ml mleka, 225 ml kisele vode, prstohvat soli.

Priprema:

Umutite jaje sa mlekom i kiselom vodom, pa postepeno dodajte brašno i umutite homogenu smesu bez grudvica. Ostavite je da odstoji pola sata, pa pecite palačinke na zagrejanom tiganju.

Informer

Plačinke
Američke palačinke

Potrebno je:

2 jaja, 2 kašike šećera, 1 kašičica vanil šećera, 250 ml jogurta, 50 g maslaca, pola kesice praška za pecivo, 200 g brašna

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca i umutite belanca sa jednom kašikom šećera. Drugu kašiku šećera umutite sa žumancima. U umućena žumanca dodajte vanil šećer i jogurt i otopljen maslac. Promešajte dodajte pola kašičice praška za pecivo i brašno. Sve dobro umutite, pa lagano umešajte sneg od belanaca. Pecite palačinke prvo sa jedne strane, kada se pojave mehurići na površini, okrenite je i pecite još pola minuta. Prelijte ih javoriovim sirupom ili medom i stavite kockicu putera.

Informer

Američke palačinke
Palačinke iz rerne

Potrebno je:

1/2 šolje brašna, 1/2 mleka, 2 veća jaja, 2 kašičice šećera, 1 kašičica ekstrakta vanile, 2 kašičice soli, 2 kašičice putera

Priprema:

Brašno, mleko, jaja, šećer, so i ekstrakt vanile dobro izblendajte. Dobićete prilično tečno testo, i ostavite ga da odstoji u blenderu od 20 do 25 minuta. U međuvremenu tiganj u kome ćete pripremati palačinku zagrejte istovremeno sa rernom na 220 stepeni oko 20 minuta. Kada se zagreje, izvadite tiganj pomoću rukavice i stavite ga na šporet, a potom u njega izručite 2 kašike putera, mešajte dok se ne rastopi i njime premažite dno i stranice tiganja. Potom u tiganj izručite pripremljeno testo, i nagnite tiganj po potrebi dok se testo rvanomerno ne rasporedi. Pecite oko 15-ak minuta, sve dok palačinka ne naraste, malo ne popuca i ne postane braonkasta na vrhu i po ivicima. Služite toplo i direktno iz tiganja.

Informer