28.02.2021.

18:06

Foto:

Magazin

JEDETE GA SKORO SVAKI DAN, a nekada su ga nazivali "đavoljom biljkom"! Ima više vrsta, a ne zna se koja je ukusnija!

A da li ste znali da ga je u Srbiju doneo Dositej Obradović? Naime, pošavši iz Zemuna o Karađorđevu ustaničku državu, Dositej je sa sobom poneo i džak krompira. To povrće pokazalo se kao izuzetno hranjivo, skoro uvek je uspevalo i širom Evrope već se pokazalo kao dobar način da se reši glad, pa je Dositej verovatno mislio da će dobro doći i Srbima.

„Međutim, ovde su ga dočekali na nož! O krompiru su se pričale strašne stvari, nazivali su ga i ‘đavoljom biljkom’ i niko nije hteo ‘ni za živu glavu’ da ga proba uključujući i političare, ‘popečitelje’ kojima je Dositej prvo pokazao ovo povrće“, rekla je Aleksandra Bogdanović, autor knjige „Istorijski zabavnik – ozbiljno zabavne priče od Drave do Južne Morave“.

Informer

Kako je objasnila, tek nakon što je sam, pred njima, pojeo bareni krompir i neki drugi ministri su se osmelili da ga probaju i, iako je u narodu još decenijama postojao otpor, tako je ovo povrće stiglo u Srbiju.

„Na tu temu, neko je zabeležio i duhovit aforizam – ‘Dositej je Srbima doneo krompir i prosvetiteljstvo. U narodu, krompir se odlično primio'“, rekla je Bogdanović.