30.03.2021.

07:04

Foto:

Magazin

KROMPIR MOŽE BITI JAKO LOŠ PO VAŠE ZDRAVLJE! Nutricionista Marija otkrila TRI PRAVILA koja otklanjaju štetu!

Zbog visokog glikemijskog indeksa, ova namirnica se ne preporučuje, tačnije savetuje se da se njen unos ograniči kod osoba koje imaju dijabetes ili su gojazne.

S druge strane, krompir obiluje brojnim hranljivim sastojcima koji su korisni za zdravlje.

Vlakna, kalijum, vitamin C i vitamin B6 zajedno sa manjkom trans masti podržavaju zdravlje srca.

Krompir sadrži značajne količine vlakana koje pomažu da se smanji ukupna količina lošeg holesterola u krvi, a samim tim i da se smanji rizik od srčanih oboljenja. Kolin, bitan hranljivi sastojak koji krompir sadrži, pomaže kod sna, pokreta mišića, učenja i pamćenja. Ispostavilo se i da zahvaljujući vlaknima ima pozitivan uticaj na varenje.

Informer

Kako naći balans i kako ga pripremati da ne podižu šećer, objasnila je nutricionistkinja Marija Šubina.

"Da bi se maksimalno iskoristila korisna svojstva krompira, a sminjila ona štetna, potrebno je pridržavati se određenih pravila. Prvo je da uvek birate mladi krompir - njegov glikemijski indeks je relativno nizak. Drugo, kuvajte ga u ljusci, bez guljenja ili seckanja i to bolje baren nego pržen u ulju. I treće, najbolje je kombinovati ga sa drugim zdravim namirnicama - salatama i svežim povrćem, osim što će vas bolje zasititi, unećete više hranljivih materija u organizam", kaže Marija.