25.04.2021.

09:02

Foto:

Magazin

GOJIMO se od BELOG hleba? LAŽI o ovoj namirnici u koje SVI VERUJEMO!

U većini slučajeva, ljudi ne kupuju hleb jer misle kako možda imaju neki oblik celijakije ili loše podnose namirnice koje sadrže gluten.

Hleb se okrivljuje za celi niz simptoma, od umora, bola u stomaku, nadutosti i glavobolje. Ali mozak je istovremeno zavistan od hleba jer se nakon njega osećamo sito, zadovoljno i puni energije.

Naučnici to objašnjavaju time što ugljeni hidrati iz hleba podstiču proizvodnju tzv. hormona sreće serotonina, a najveća potreba za serotoninom javlja se oko 16 sati. Tada se za obnovu energije preporučuje da se pojede nešto s hlebom.

Beli hleb može da ubrza metabolizam

Beli hleb ljudi najčešće kupuju jer ga smatraju najfinijim. Uz njega je popularan i kukuruzni, kao i onaj sa semenkama.

Najveći problem s belim hlebom je to što zbog visokog glikemijskog indeksa prebrzo otpušta energiju, tako da podiže nivo šećera u krvi. To može da doprinese nastanku dijabetesa tipa 2, pa čak i ubrza razvoj malignih oboljenja.

Informer

Ipak, oni koji nemaju porodičnu istoriju dijabetesa, ne treba da izbegavaju beli hleb, kojeg je idealno jesti za doručak, jer tada ubrzava rad metabolizma, kažu naučnici.

Hleb s integralnim žitaricama nije najbolji izbor za svakoga, pa tako neki naučnici tvrde da takav hleb pogoršava simptome nadraženih creva.

Debljanje, hleb i skrob

Atkinsonova i Dukan dijeta kao i brojni drugi režimi ishrane ograničavaju unos ugljenih hidrata s tvrdnjom kako oni uzrokuju povećanje šećera u krvi, sprečavajući telo da sagoreva masti. Tako se propagira ideja da je hleb nezdrav, deblja i da čak i šteti organizmu.

Informer

S druge strane, ugljeni hidrati zapravo mogu da pomognu pri mršavljenju, tvrde naučnici. Oni su dokazali da otporni skrob, koji se nalazi u hrani bogatoj ugljenim hidratima poput banana, pirinča, testa i krompira, smanjuje apetit, jača metabolizam, poboljšava raspoloženje, smanjuje stres i ubrzava gubitak težine. U umerenim količinama, naravno.

Kriva su vlakna, a ne pšenica?

Celijakija ili preosetljivost na gluten se dijagnostikuje uz pomoć analize krvi, kao i biopsije uzorka creva. Problem je što se puno ljudi sami proglašavaju bolesnima i izbegavaju gluten. Buduću da se u namirnicama bez glutena dodaju vlakna, takvi ljudi mogu da imaju više problema s probavom nakon takve ishrane, nego pre.

Informer

– U mnogo slučajeva teško je odrediti da li nekome smetaju vlakna ili gluten u pšenici - tvrdi Sara Slit, predsednica  britanskog udruženja Celijakije.

Zamrzavanje hleba nije zdravo

Iako je zamrzavanje jednostavna procedura da očuvate hleb svežim, upravo ono može da bude uzrok nadutosti i gasova. Zamrzavanjem se razbija pšenična struktura hleba, pa on postaje težak za probavu. Zbog toga ga je bolje ne zamrzavati, već stari hleb pretvarati u prezle, a novi kupovati, prenosi 24sata.

SVAKI DAN JE JELA PEČENI BELI LUK! A 24 sata nakon konzumacije dogodilo joj se NEŠTO NEVEROVATNO

ŠAKA OVOG VOĆA LEČI CELO TELO! Ubija ćelije raka, poboljšava krvnu sliku i čisti jetru