Autor: Informer.rs

07.05.2021.

14:25

Foto:

Magazin

SOK OD ZOVE! Osvežavajući napitak koji pomaže pri mršavljenju i izbacuje toksine

Sastojci:

20 cvetova zove
1 l vode
800 g šećera
sok od 1 limuna

Priprema:

U litar hladne vode potopite 20 cvetova sveže zove. Ostavite da stoji na hladnom mestu, ali ne u frižideru, 24 sata. Procedite, dodajte šećer i sok od limuna, pa ostavite da odstoji još 24 sata. Povremeno promešajte, da se šećer rastopi. Procedite kroz duplu gazu i sipajte u boce.
Ovaj sok se pije razređen sa vodom, a možete da koristite i kiselu vodu za pripremu soka.

Maj je vreme za cvetanje zove. Sirup od zove je tradicionalan napitak naših predaka. Osim što se od mešavine sirupa i vode dobija ukusan sok, on je uz to i lekovit.

Informer

Sok od zove je lekovit

Cvetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži zova odgovorni za većinu njenih lekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše telo od oštećenja. Zbog toga se zova koristi u lečenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma.

Veliki je saveznik u sprečavanju gripa i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno delovanje. Ako osećate da ćete dobiti grip, popijte čaj od osušenih cvetova zove ili jednostavno pijte domaći sok od zove. Ova biljka je korisna kod astme i upale disajnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.

U proleće cvet zove možete koristiti kao sredstvo protiv polenskih alergija. Ona ima i detoksikacijsko delovanje jer pospešuje izlučivanje toksina iz limfnih žlezda.
Ova biljka može pomoči kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, deluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gde je potrebno jače znojenje.
Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.