18.07.2021.

17:19

Foto:

Magazin

Samo ŠOLJA OVE NAMIRNICE DNEVNO može da SNIZI krvni PRITISAK, ali i SMANJI obim STRUKA!

Istraživanja su pokazala da šolja mahunarki dnevno može da sniziti krvni pritisak, a jedno nasumično ispitivanje pokazalo je da su gojazni ispitanici koji su jeli dva obroka mahunarki na dan i četiri porcije integralnih žitarica smanjili obim struka, težinu, trigliceride i krvni pritisak.

Bez holesterola


Mahunarke ne sadrže holesterol i imaju samo oko tri odsto masti, pune su gvožđa, mangana, bakra, vitamina B, magnezijuma, cinka i fosfora. Vrlo su niskog glikemijskog indeksa, što znači da ne izazivaju nagle promene nivoa šećera u krvi. Bogate su belančevinama: u samo pola šolje mahunarki ima oko osam grama proteina.

Informer

Treba biti na oprezu s konzerviranim mahunarkama jer obiluju solima i drugim konzervansima koji u velikoj količini podižu pritisak, pa ih pre pripreme treba ispirati.

Zdravlje creva

Pasulj, grašak, sočivo, leblebije su bogati prebiotičkim vlaknima koji pomažu i hrane naše crevne bakterije i poboljšavaju zdravlje creva. Mahunarke održavaju nivo šećera u ravnoteži što znači da se duže vreme zadržavaju osećaj sitosti. Sjajno, zar ne?

Informer