06.09.2021.

12:27

Foto:

Magazin

Dar bogova! GROŽĐE čisti organizam, TOPI MASNE NASLAGE, čuva zdravlje srca! /3 RECEPTA/

Koja je vaša prva asocijacija kad ugledate vinograd? Korpa puna sočnih bobica? Suvo grožđe? Vino? Sve navedeno ima isto značenje - zdravlje! Vinova loza jedna je od najstarijih kultivisanih biljaka u svetu, a njene sočne, slatke ili kiselkaste bobice nude obilje hranljivih materija, čiste organizam, tope masne naslage, čuvaju zdravlje srca, pomažu kod artritisa, kamena u bubregu...

Belo ili crno?

Crno grožđe, odnosno njegova opna, obiluje fenolnim materijama koje mu daju boju i ukus i izuzetno su korisne za zdravlje. Sadrži i polifenole rezveratrole, antocijane, katehine i kvercetine, antioksidanse, koji uništavaju štetne supstance i slobodne radikale koji izazivaju tumor. Ovi sastojci čuvaju i prohodnost arterija smanjujući rizik od bolesti srca, sprečavaju zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol. Za rezveratrol je dokazano da pozitivno utiče na mentalne i druge funkcije mozga, smanjujući tako rizik od moždanog udara.

Informer

Čaj od vinove loze

Čaj od svežih listova vinove loze koristi se u narodnoj medicini kod reume, gihta, povraćanja, gastritisa, hemoroida i krvarenja - naročito kod obilnih menstruacija. Čaj i uvarak od listova upotrebljava se za kupku i negu ispucale kože ruku i nogu, kao i za lečenje promrzlina. Ako vas muči glavobolja ili boli želudac, stavite oblog od usitnjenih svežih listova vinove loze.

Crno grožđe trebalo bi jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina A, C, B1 i B6, ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

Belo grožđe u mnogo čemu slično je crnom, ima približno istu energetsku vrednost, oko 20 odsto šećera, ali je u odnosu na crno siromašno fenolima. Takođe, nije preterano bogato ni kalijumom i kalcijumom.

Ovo voće je generalno izuzetno lekovito i zdravo, odlično čisti krv, reguliše varenje, uklanja masne naslage iz tela, smiruje upalne procese, smanjuje reumatske tegobe i kožne alergije. Deluje kao prirodni tonik organizma, usporava starenje, odnosno sprečava demenciju i degenerativne očne bolesti.

Vino i sirće

Dugo se smatralo da suvo grožđe zbog svoje slatkoće i lepljivosti dovodi do propadanja zuba, ali novija istraživanja su dokazala suprotno. Supstance iz suvog grožđa suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni, zato što obiluju fruktozom i glukozom, a ne saharozom, koja je glavni krivac za oboljenja usne duplje.

Informer

Vinsko sirće, takođe, vrlo je lekovito i hranljivo. Ono smiruje dijareju i krvarenje, odlično je kao obloga, a tonik napravljen od kombinacije sirćeta i vode odlično čisti kožu i otvara pore, pospešuje cirkulaciju i jača otpornost organizma na bolesti.

Vino kao najznačajniji proizvod od grožđa, predstavlja dobar antioksidans koji štiti krvne sudove i srce. Istovremeno, povećava nivo estrogena, deluje baktericidno i usporava delovanje virusa. Ovo se posebno odnosi na crno vino, ali ga treba piti u umerenoj količini, odnosno sto mililitara dnevno.
Sveži sok, s druge strane, predstavlja izuzetan čistač jetre, a takođe pomaže pri izbacivanju urinske kiseline iz tela.

Informer

Smuti od grožđa i borovnica

Sastojci: 2 šolje crnog grožđa, velika kruška, pola šolje borovnica, 2 šolje svežeg spanaća, cela šargarepa, malo leda po potrebi.
Priprema:
Krušku i šargarepu iseckajte na krupnije komade, stavite sve sastojke u blender, miksajte dok ne dobijete ujednačenu smesu i uživajte u osvežavajućoj vitaminskoj bombi.

Informer

Domaći kolač

Sastojci: 750 g belog ili crnog grožđa, 200 g brašna, 4 jaja, 150 g šećera, 50 g putera, pola praška za pecivo, 2,5 dl mleka, 0,5 dl konjaka, 50 g oraha.
Priprema:
U dubokoj posudi zamesite testo od brašna, jaja, šećera i putera. Postepeno dodajte mleko dok se ne dobije glatko testo. Pripremite pleh za pečenje tako što ćete ga podmazati puterom, a pre izlivanja testa, poprskajte pleh konjakom. Sipajte testo i pospite ga grožđem i orasima. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35 minuta dok kolač ne dobije rumenu koricu. Pre serviranja kolač pospite šećerom u prahu.

Informer

Pileća salata sa grožđem i celerom

Sastojci: 500 g kuvanog pilećeg belog mesa, šolja majoneza, šolja sitno seckanog celera (ili krupno rendanog), šolja prepolovljenih zrna crnog grožđa, pola šolje šolje isečenih badema (ili listića), tostiranih, 1-2 kašike iseckanog svežeg peršuna, pola šolje umućene slatke pavlake, soli (oko kašičice) i bibera po ukusu.
Priprema:
Isecite belo meso iz supe na kockice (ili iscepkajte na trake) ili propržite meso na puteru i maslinovom ulju i začinite. Sjedinite ga sa ostalim sastojcima i poslužite na tostu uz zelenu salatu ili salatu od paradajza. Napomena: Za manje kalorija možete koristiti nemasni majonez i jogurt umesto slatke pavlake.