08.09.2021.

12:20

Foto:

Magazin

NOVA STUDIJA PREDLAŽE BROJ KORAKA DNEVNO ZA POBOLJŠANJE ZDRAVLJA! Evo koliko je dovoljno!

Ne postoji čarobna cifra kad je treniranje u pitanju,ali to ne znači da brojevi nisu važni. Nije ih teško zapamtiti, a pošto su vežbe lako merljive, one mogu imati važnu ulogu u javnom zdravlju kao pokazatelj koliko nam je vežbanja potrebno.

Kad je u pitanju hodanje mnogima će odmah pasti na pamet broj 10.000 koraka, dugo idealizovan kao svakodnevno potreban broj koraka za unapređenje zdravlja.

Dokaza o pozitivnom učinku hodanja na zdravlje ima na pretek, a istraživanja o dužini i intenzitetu često se sprovode.

U poslednjem takvom istraživanju, naučnici su pratili godinama dve hiljade muškaraca iz četiri različita američka grada.

Grupa muškaraca prosečne starosti preko 45 godina, nosila je akcelerometre koji su svakodnevno beležili broj i intenzitet njihovih koraka.

Informer

Par koji hoda

Eksperiment je počeo 2005. i trajao je do 2018. godine, do kad je 72 posto članova izvorne grupe umrlo.

Rezultati su pokazali da postoji manji rizik od prerane smrti kod osoba koje su dnevno hodale 7000 koraka u poređenju sa onima koji su koračali manje.

Intenzitet hodanja nije imao učinak na mortalitet.

Naučnici smatraju da će povećanje broja koraka u najmanje aktivnoj populaciji znatno pridoneti njihovom zdravlju, no nakon određenog praga dodatni koraci više nemaju dodatan učinak.

- Više od 10 hiljada koraka dnevno nismo povezali s dodatnim smanjenjem rizika od preuranjene smrti - napisali su.

Premda rezultati uveliko potvrđuju ono što smo već znali o dobrobiti hodanja iz prethodnih studija, novi prag od 7000 koraka bez sumnje je lakše ostvariv nego 10.000 i mogao bi motivisati na hodanje i one koji mu nisu skloni.