18.09.2021.

20:36

Foto: Shutterstock

Magazin

Paprika je SUPERHRANA! Antidepresiv, antiseptik i MOĆAN AFRODIZIJAK!

Crvena, žuta, zelena, babura, kratka mesnata ili malena prgava papričica sastavni su deo svake kuhinje. Paprika je nezaobilazan sastojak vegetarijanskog menija, ali i brojnih jela sa mesom. Bez obzira na boju, oblik ili veličinu, pravi je eliksir zdravlja i lepote - usporava starenje, stimuliše probavu, čuva elastičnost kože i održava vitku liniju. Dragoceni sastojci koje paprika poseduje deluju kao antidepresiv, antiseptik i moćan afrodizijak.

Moć vitamina C

Ovo divno povrće izvrstan je izvor vitamina A, C i B6 i dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2, B3, B5, B9, vitamina K, mangana i magnezijuma. Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala.

Informer

Redovno konzumiranje paprike:

- podiže imunitet
- ublažava PMS
- podstiče proizvodnju kolagena
- poboljšava vid
- štiti od raka prostate
- podiže raspoloženje
- podstiče rast kose
- ubrzava metabolizam i pomaže pri mršavljenju

Paprika sadrži četiri puta više vitamina C od pomorandže i preko 30 nutrijenata iz grupe karotenoida, dok sinergija vitamina C i A, kao i karotenoida likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u takozvane supernamirnice.

Aroma za uživanje

Kapsaicin je specifična materija koja daje ljutinu plodu. U zavisnosti od toga koliko ga ima, paprike se dele na slatke i ljute sorte. U svakom slučaju, za kapsaicin se odavno zna da ima lekovitu moć, jer predstavlja savršeni antiseptik, dok u organima za varenje sprečava razvoj bakterija koje izazivaju truljenje i ujedno poboljšava varenje. Kapsaicin povećava i nivo histamina, što je vrlo korisno kod prevencije reumatskih oboljenja.

Paprika ima delotvoran uticaj i na površinsku kapilarnu cirkulaciju, ali to je zahvaljujući drugom važnom sastojku - citrinu. Citrin utiče na elastičnost i propustljivost kapilara, što je važno u lečenju arteroskleroze.

Ova namirnica podstiče apetit, dok se za ljute papričice veruje da su afrodizijak. Verovanje se bazira na uticaju paprike na krvotok, a sem afrodizijačkog dejstva, ovom drevnom lekovitom povrću pripisuje se i stimulativna moć na kožu glave. Tačnije, tvrdi se da sprečava pojavu ćelavosti.
Zbog minimuma kalorija i bogatstva vitamina i minerala paprika je dobrodošla u svakoj vrsti dijete. Nedavna istraživanja pokazuju da crvena paprika pokreće termogenezu (proizvodnju toplote) i tako podstiče sagorevanje kalorija.

Informer

Paprika s piletinom i mirođijom

Sastojci: 600 g piletine, 2 crvene ili zelene paprike, 2 babure, 3 čena belog luka, 3 kašike jabukovog sirćeta, veza mirođije, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema:
U teflonskom tiganju zagrejte nekoliko kašika maslinovog ulja, pa dodajte prethodno oprane, očišćene i iseckane paprike. Posolite i pržite nekoliko minuta, prelijte sirćetom i kada delimično ispari, sklonite sa vatre. U drugoj posudi, na zagrejanom ulju pržite komade piletine i kad porumene, dodajte papriku sa tečnošću u kojoj je dinstana. Kuvajte na srednjoj vatri oko pola sata i pred kraj kuvanja dodajte mirođiju.

Informer

Krem čorba

Sastojci: 10 crvenih paprika, pečenih i oljuštenih, šolja soka od paradajza, manja glavica crnog luka, 2-3 čena belog luka, šargarepa, 2 srednja krompira, so, biber, korijander, muskatni oraščić. Za dekoraciju: kisela pavlaka, sir, peršun.
Priprema:
Crni i beli luk i šargarepu sitno iseckajte i propržite ih na malo ulja. Paprike krupno iseckajte, kao i oljušteni krompir i dodajte proprženom povrću. Dodajte sok od paradajza i 2 šolje tople vode. Ako je potrebno, sipajte još vode ili je zamenite bujonom od povrća. Kada je krompir kuvan, začinite čorbu, ispasirajte je i poslužite sa malo sira, krupno iseckanog peršuna i kašikom kisele ili neutralne pavlake za kuvanje.

Informer

Šakšuka

Sastojci: glavica crnog luka, 150 g crvene (ili zelene) paprike isečene na kockice, 300 g paradajza isečenog na kockice, 6 jaja, 2 kašike paste od paradajza, 2-3 čena belog luka, ljuta papričica, sveži peršun, so, biber, kumin, čili, korijander, maslinovo ulje.
Priprema:
Na maslinovom ulju dinstati crni luk dok ne omekša. Dodati beli luk, iseckanu papriku i ljutu papričicu i pržiti nekoliko minuta. Kada paprika omekša, dodati paradajz, pastu od paradajza i malo vode. Začiniti solju, biberom, kuminom, čilijem i korijanderom. Dodati naseckani peršun. Varjačom napraviti udubljenja u sosu i razbiti jedno po jedno jaje. Pokriti tiganj i peći nekoliko minuta, dok jaja ne budu pečena.