29.09.2021.

20:00

Foto: Shutterstock

Magazin

NEKOLIKO EFIKASNIH VEŽBI ZA VRATNI DEO KIČME! Da ne boli ni glava ni vrat

Da biste ovo izlečili, ali i sprečili, neophodno je da svakog dana radite vežbe razgibavanja. Njihova delotvornost nije samo u relaksiranju mišića koji se nalazi oko vratnih pršljenova i ramena, već deluju i tako što poboljšavaju cirkulaciju u krvnim sudovima, a samim tim pamćenje i koncentracija postaju bolji.

Uz redovno praktikovanje vežbi koje rasterećuju bolan vrat i ramena, neophodno je i da pravilno sedite. To podrazumeva položaj sa zakrivljenošću u krstima, neutralan položaj vrata, a ramena malo povijena napred, brada paralelna sa podom.

U ovom položaju mišići nisu opterećeni, ali kako ga nije moguće sve vreme održati, neophodno je da mišići leđa i vrata budu jaki kako bi vam u tome pomogli.

Stručnjaci predlažu klasične vežbe koje će vam pomoći da se rešite bolova u vratu i ramenima. Ako osećate bol, radite ih što sporije i laganije, sa što manje naprezanja, ali ih praktikujte redovno. Ubrzo ćete videti poboljšanje i osetiti veliko olakšanje.

Informer

Vežbe za vrat

Guranje lakta

Stavite jednu ruku iza glave, a drugom gurajte njen lakat nadole, pa ponovite na suprotnoj strani.

Bradom ka grudima

Savijte glavu ka napred i rukama je pogurajte prema napred i nadole (bradom ka grudima).Ispravite vrat, pa ponovite još nekoliko puta.

Na stranu

Nagnite glavu na stranu i rukom je pritisnite ka ramenu. Ponovite isto na drugu stranu.

Polukrug

Okrenite glavu u stranu, pa pravite polukrug bradom od jednog do drugog ramena.

Kruženje

Iz stojećeg i sedećeg položaja kružite ramenima naizmenično i unazad.

Gore-dole

Iz stojećeg ili sedećeg položaja spuštajte i podižite ramena.