24.10.2021.

12:59

Foto:

Magazin

Bokvica i jagorčevina DA PRODIŠETE! Čuveni TRAVAR otkriva najbolje BILJKE za DISAJNE ORGANE!

Jesen je vreme kad vrebaju prehlade, kašalj, bronhitis, upalni procesi, astma, kao i različite infekcije disajnih organa. Prevencija je, naravno, mnogo lakši i delotvorniji način borbe sa bakterijama i virusima, ali ako vas već snađu neki od simptoma (pored toga što bi trebalo da se testirate), tu su pojedine biljke koje mogu biti od velike pomoći. Na koji način pomažu, objašnjava fitoterapeut Momčilo Antonijević.

- Biljke koje tradicionalna medicina koristi za lečenje disajnih organa mogu se podeliti u nekoliko grupa. U prvu spadaju biljke koje sadrže saponine (jagorčevina, divizma), koje podstiču iskašljavanje i izbacivanje sluzi. U drugu grupu spadaju biljke sa etarskim uljima (majčina dušica, anis, oman), koje dezinfikuju respiratorni trakt, smanjuju upalne procese i nadražaj za kašalj. Biljke koje sadrže sluzi (beli slez, laneno seme, bokvica) preporučuju se onima koji pate od suvog kašlja - navodi Momčilo Antonijević.

Podbel, međutim, biljka koja veoma uspešno otklanja simptome bronhitisa i astme, postala je kontroverzna zbog sadržaja opasnih pirolizinskih alkaloida, koji oštećuju jetru.

- Treba biti obazriv, naravno, ali treba i znati da šolja čaja od podbela sadrži istu količinu pirolizinskih alkaloida kao jedna čaša piva. Ipak, ako imate problem sa radom jetre, preležali ste žuticu ili imate porodičnu predispoziciju ka cirozi, nemojte upotrebljavati podbel - savetuje naš sagovornik.

Informer

Čaj od podbela i morača protiv astme

Jednu kafenu kašičicu semena morača preliti sa 300 ml hladne vode i zagrevati do ključanja. Kad provri, kuvajte jedan minut, sklonite sa šporeta i dodajte kašičicu podbela. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Procedite, malo zasladite medom i popijte pola sata posle jela. Dnevno se piju dve šolje čaja u vremenskom periodu od tri nedelje. Nakon toga trebalo bi napraviti pauzu deset dana, pa ceo postupak ponoviti.

Informer

Čaj protiv upale grla i krajnika

Sastojci: 200 g žalfije (Salvia officinalis), 100 g crnog sleza (Malva silvestris), 100 g petrovca (Agrimonia eupatoria).
Priprema: Biljke pomešajte, pa dve supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata do četrdeset pet minuta. Procedite i polako pijuckajte u malim gutljajima.

Protiv kašlja i bronhitisa

Sastojci: 50 g podbela, 50 g bokvice, 50 g majčine dušice, 50 g divizme
Priprema. Sve biljke pomešati, pa supenu kašiku smeše preliti sa 300 ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procediti i piti zaslađeno medom po želji, dve do tri šolje na dan.

Protiv kašlja i bronhitisa (može se davati deci)

Sastojci: 100 g dobričice, 50 g bokvice, 50 g morača, 100 g divljeg dana i noći
Priprema: Sve biljke pomešati, pa tri kašike preliti sa 750 ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i popiti u toku dana zaslađeno medom.

Informer

Čaj za iskašljavanje i razređivanje šlajma

Sastojci: 50 g cveta jagorčevine, 50 g anisa, 50 g cveta bagrema
Priprema: Sve biljke pomešati, pa jednu kašiku smeše preliti sa 250 ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procediti i popiti zaslađeno medom (tri do četiri šolje na dan).

Informer

Sirup za iskašljavanje

Pet supenih kašika usitnjenog korena jagorčevine preliti sa 400 ml hladne vode, zagrevati do ključanja, smanjiti vatru i na nižoj temperaturi kuvati 15 minuta. Skloniti sa šporeta, dodati tri kašike majčine dušice i ostaviti da stoji dva sata. Procediti, pomešati sa jednakom količinom meda. Sirupu dodati devet kapi etarskog ulja anisa, dobro promešati plastičnom ili drvenom kašikom i čuvati u čistoj flašici u frižideru. Sirup se pije tri puta na dan po jedna supena kašika za odrasle, a kafena kašičica za decu.

Informer

Čaj za pušače

Sastojci: 50 g omana, 50 g iđirota, 50 g izopa, 50 g bosiljka
Priprema: Sve biljke pomešati, pa jednu kašiku smeše preliti sa 200 ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i popiti u malim gutljajima. Dnevno se preporučuje dve do tri šolje čaja.
* Za više informacija posetite snagabilja.rs