02.11.2021.

13:40

Foto: pexels.com

Magazin

ŠTA TREBA JESTI, A ŠTA TREBA IZBEGAVATI TOKOM MENSTRUALNOG CIKLUSA? Evo šta kažu stručnjaci!

Međutim, da li je zdravo unositi ogromne koliičine šećera tokom ciklusa i šta je zapravo potrebno organizmu? Stručnjaci imaju zanimljiv odgovor.

Šta treba unositi: 

Voda

Veoma je važno da tokom menstruacije pijete što više vode. Hidratacija će smanjiti rizik da dobijete dehidratacijske glavobolje, koje su čest simptom menstruacije. Voda takođe sprečava nadutost i – da! – zadržavanje vode u telu.

Informer

Voda

Voće

Voće je bogato vodom i vlaknima, pa će sprečiti nadutost. Uz to, smanjićete rizik od zatvora, a budući da je slatko, umanjiće vam želju za slatkišima.

Zeleno lisnato povrće

Bogato je gvožđem koje, prirodno, gubimo tokom menstruacije. Uz to, zeleno lisnato povrće smanjuje vrtoglavicu, bol i umor.

Đumbir

Đumbir ima antiupalno dejstvo te može da umanji bol u mišićima. Osim toga, ova korenasta biljka poznata je po tome što umanjuje mučninu. Ipak, ne preterujte s količinom. Više od 4 grama dnevno može da izazove gorušicu i bolove u stomaku.

Piletina i riba

Piletina je bogata gvožđem i proteinima, koji sprečavaju napade gladi. Riba je s druge strane prepuna omega 3 masnih kiselina koje smanjuju menstrualnu bol, pokazala su istraživanja.

Informer

Piletina sa povrćem

Crna čokolada

Crna čokolada sadrži gvožđe i magnezijum, a ovi nutrijenti umanjuju simptome PMS-a, pokazala su mnogobrojna istraživanja.

Čaj od nane

Menta odnosno nana umanjuje grčeve, mučninu i dijareju.

Šta treba izbegavati?

So

So utiče na zadržavanje vode u telu, što dovodi do oticanja i nadutosti.

Šećer

Šećer će vas učiniti depresivnijim, napetijim i razdražljivijim tokom menstrualnog ciklusa.

Kafa

Kofein utiče na zadržavanje vode i na nadutost. Uz to, izaziva i glavobolje ili ih pogoršava. Ovaj napitak je poznat i kao diuretik, pa ga izbegavajte ukoliko imate dijareju.

Informer

Kafa

Začinjena hrana

Spicy jela mogu da pojačaju grčeve ili da izazovu dijareju, bolove u stomaku i mučninu.

Crveno meso

Bogato je nutrijentima koji utiču na kontrakcije u materici. Stoga ga izbegavajte tokom menstruacije.