05.11.2021.

08:26

Foto: Shutterstock

Magazin

OVA NAMIRNICA ČUVA SRCE I DAJE ENERGIJU! Odlična je za zdravlje creva, ali to NIJE SVE

Antioksidansi prisutni u orasima boljeg su kvaliteta u odnosu na one koji se nalaze u bademima i lešnicima i samim tim efikasniji su u sprečavanju oštećenja ćelija organizma. 

Jedna šaka oraha
Šaka oraha meri oko 30 grama, što je približno 14 polovina jezgra oraha. Ova količina sadrži 185 kalorija, četiri grama proteina i 19 grama masnoća

- Samo jedna šaka oraha ili tri kašike orahovog ulja četiri dana u nedelji može znatno da smanji rizik od srčanih bolesti. Orasi su i prirodni afrodizijak, sadrže vitamine B1 i B2, koji telu daju energiju i vitalne elemente koji su važni za razvoj polnih žlezda. Bogati su cinkom, koji je važan za normalnu seksualnu aktivnost i dobru funkciju prostate - kaže dr Peni Kris-Eterton, autor istraživanja. 

Šaka oraha svakog drugog dana savetuje se i tokom držanja dijete jer će nadoknaditi vredne sastojke organizmu, a u toj količini neće uticati na povećanje kilaže. 

Ako želite da smanjite količinu mesa u jelovniku, zamenite ga mlevenim orasima i napravite vegetarijanske ćufte. U blenderu izmiksajte jedan pečeni patlidžan, šaku mlevenih oraha, malo soli, bibera i kašiku maslinovog ulja. Formirajte ćufte i servirajte ih u sosu od paradajza.

Informer