Magazin
SMANJUJE VISOK HOLESTEROL I USPORAVA STARENJE! Ovo su blagodeti šargarepe!
Šargarepa sadrži betakaroten, koji joj obezbeđuje karakterističnu narandžastu boju. Takođe sadrži dosta vitamina, kao što su A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i vitamin K; i minerale – kalujum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor. Predstavlja izvor ugljenih hidrata i vlakana. Šargarepa sadrži 40 kalorija na 100g, tako da je efikasna za osobe koje žele da imaju vitku liniju.
Osim što je veoma ukusna namirnica, šargarepa poseduje i mnoga lekovita svojstva za organizam, tako da je valja uključiti u svakodnevnu ishranu. Šargarepa je idealna za:
Karijes
Konzumiranje jedne šargarepe nakon svakog obroka, ubija štetne materije u ustima. Čisti zube i eliminiše naslage hrane, sprečava krvarenje desni i pojavu karijesa.
Cirkulacija i visok pritisak
Kompleks vitamina B, prisutan u šargarepi, reguliše cirkulaciju krvi, obezbeđujući srcu i plućima normalan rad. Smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja i pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska.
Problemi sa varenjem
Konzumiranje sveže šargarepe pojačava proizvodnju pljuvačke i ubrzava probavu, obezbeđujući potrebne enzime, minerale i vitamine. Sprečava formiranje čireva na želucu i drugih poremećaja u varenju. Sok od sveže ceđene šargarepe idealan je za grčeve, upalu slepog creva, dispepsiju i druge probleme organa za varenje.
Šargarepa je takođe blagotvorna i za:
– povećanje apetita
– anemiju
– za sprečavanje gasova (jedite šargarepu nakon obroka)
– bolove u stomaku
– olakšavanje tegoba tokom menstrualnog ciklusa
– zdravlje nervnog sistema
– zdravlje arterija – smanjuje visok holesterol
– usporava starenje
– poboljšava vid i zdravlje očiju
– održava lepotu kože