16.11.2021.

13:42

Foto:

Magazin

SMANJUJE VISOK HOLESTEROL I USPORAVA STARENJE! Ovo su blagodeti šargarepe!

Šargarepa sadrži betakaroten, koji joj obezbeđuje karakterističnu narandžastu boju. Takođe sadrži dosta vitamina, kao što su A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i vitamin K; i minerale – kalujum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor. Predstavlja izvor ugljenih hidrata i vlakana. Šargarepa sadrži 40 kalorija na 100g, tako da je efikasna za osobe koje žele da imaju vitku liniju.

Osim što je veoma ukusna namirnica, šargarepa poseduje i mnoga lekovita svojstva za organizam, tako da je valja uključiti u svakodnevnu ishranu. Šargarepa je idealna za:

Karijes

Konzumiranje jedne šargarepe nakon svakog obroka, ubija štetne materije u ustima. Čisti zube i eliminiše naslage hrane, sprečava krvarenje desni i pojavu karijesa.

Cirkulacija i visok pritisak

Kompleks vitamina B, prisutan u šargarepi, reguliše cirkulaciju krvi, obezbeđujući srcu i plućima normalan rad. Smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja i pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska.

Informer

Šargarepa

Problemi sa varenjem

Konzumiranje sveže šargarepe pojačava proizvodnju pljuvačke i ubrzava probavu, obezbeđujući potrebne enzime, minerale i vitamine. Sprečava formiranje čireva na želucu i drugih poremećaja u varenju. Sok od sveže ceđene šargarepe idealan je za grčeve, upalu slepog creva, dispepsiju i druge probleme organa za varenje.

Šargarepa je takođe blagotvorna i za:

– povećanje apetita

– anemiju

– za sprečavanje gasova (jedite šargarepu nakon obroka)

– bolove u stomaku

– olakšavanje tegoba tokom menstrualnog ciklusa

– zdravlje nervnog sistema

– zdravlje arterija – smanjuje visok holesterol

– usporava starenje

– poboljšava vid i zdravlje očiju

– održava lepotu kože