Magazin
EVO KO TREBA DA JEDE LIMUN SVAKI DAN! U stanju je da sanira ozbiljne bolesti, a prava je riznica VITAMINA C!
Limun je optimalan izvor vitamina C. Ovaj vitamin je važan za proizvodnju kolagena, pomaže apsorpciji gvožđa iz biljne hrane. Dovoljan unos vitamina C sprečava stvaranje žučnih kamenaca. Vitamin C efikasno se bori protiv gripa i prehlade, podstiče regeneraciju kostiju.
Limunska kiselina je prisutna u limunovom soku. Ona ne snižava pH, već ga povisuje (alkalizuje). Povećavajući pH urina, limunska kiselina pomaže u rastvaranju kamenaca u bubrezima. Ona pomaže u uklanjanju amonijaka iz tela - proizvoduu metabolizma proteina.
D-limonen. Prisutan u kori. D-limonen ublažava upale i normalizuje šećer u krvi. D-limonen je koristan za respiratorne tegobe. Zbog toga je neophodno osobama sa oštećenim plućima (nakon preležane upale pluća, sa astmom), pušačima.
Eriocitrin je antioksidans koji se nalazi u limunovom soku i kori. Eriocitrin u kombinaciji sa drugim aktivnim supstancama smanjuje upale, oksidativni stres i optimizaciju nivoa šećera u krvi. Eriocitrin pokreće oksidaciju masnih kiselina i normalizuje osetljivost na hormon insulin.
Hesperidin. Smanjuje oksidativni stres i upale, normalizuje kardiovaskularno zdravlje. Hesperidin smanjuje verovatnoću makularne degeneracije (degeneracija mrežnjače kod starijih osoba). Smanjuje efekat galaktoze, šećera sličnog glukozi koji se nalazi u mlečnim proizvodima.
Diosmin. Poboljšava stanje krvnih sudova. U kombinaciji sa hesperidinom, efikasan je kod varikoznih vena i terapije hemoroida.
Nobeletin. Prisutan u kori limuna. On potencijalno odlaže starenje.
Kome se posebno preporučuje konzumiranje limuna:
* pušačima
* osobama koji su na dijeti
* svima onima koji imaju respiratorne tegobe
* osobe koje pate od dijabetesa
* onima koji pate od gihta
* osobama sa usporenim metabolizmom
* za ljubitelje slatkog i mlečnih proizvoda
* osobama koje pate od varikoznih vena
* osobama starijim od 60 godina
Kora (zest) je najzdraviji deo limuna, zbog čega se preproučuje da se limun jede sa korom. Pre kozumiranja limunove kore, limun dobro operite sodom bikarbonom.