28.11.2021.

18:50

Foto:

Magazin

EVO KO TREBA DA JEDE LIMUN SVAKI DAN! U stanju je da sanira ozbiljne bolesti, a prava je riznica VITAMINA C!

Limun je optimalan izvor vitamina C. Ovaj vitamin je važan za proizvodnju kolagena, pomaže apsorpciji gvožđa iz biljne hrane. Dovoljan unos vitamina C sprečava stvaranje žučnih kamenaca. Vitamin C efikasno se bori protiv gripa i prehlade, podstiče regeneraciju kostiju.

Limunska kiselina je prisutna u limunovom soku. Ona ne snižava pH, već ga povisuje (alkalizuje). Povećavajući pH urina, limunska kiselina pomaže u rastvaranju kamenaca u bubrezima. Ona pomaže u uklanjanju amonijaka iz tela - proizvoduu metabolizma proteina.

D-limonen. Prisutan u kori. D-limonen ublažava upale i normalizuje šećer u krvi. D-limonen je koristan za respiratorne tegobe. Zbog toga je neophodno osobama sa oštećenim plućima (nakon preležane upale pluća, sa astmom), pušačima.

Informer

Eriocitrin je antioksidans koji se nalazi u limunovom soku i kori. Eriocitrin u kombinaciji sa drugim aktivnim supstancama smanjuje upale, oksidativni stres i optimizaciju nivoa šećera u krvi. Eriocitrin pokreće oksidaciju masnih kiselina i normalizuje osetljivost na hormon insulin. 

Hesperidin. Smanjuje oksidativni stres i upale, normalizuje kardiovaskularno zdravlje. Hesperidin smanjuje verovatnoću makularne degeneracije (degeneracija mrežnjače kod starijih osoba). Smanjuje efekat galaktoze, šećera sličnog glukozi koji se nalazi u mlečnim proizvodima.

Diosmin. Poboljšava stanje krvnih sudova. U kombinaciji sa hesperidinom, efikasan je kod varikoznih vena i terapije hemoroida.

Informer

Nobeletin. Prisutan u kori limuna. On potencijalno odlaže starenje. 

Kome se posebno preporučuje konzumiranje limuna:

* pušačima

* osobama koji su na dijeti

* svima onima koji imaju respiratorne tegobe

* osobe koje pate od dijabetesa

* onima koji pate od gihta

* osobama sa usporenim metabolizmom

* za ljubitelje slatkog i mlečnih proizvoda

* osobama koje pate od varikoznih vena

* osobama starijim od 60 godina

Informer

Kora (zest) je najzdraviji deo limuna, zbog čega se preproučuje da se limun jede sa korom. Pre kozumiranja limunove kore, limun dobro operite sodom bikarbonom.