08.12.2021.

22:15

Foto: Pixabay

Magazin

PRAVILNO ČUVAJTE NAMIRNICE U FRIŽIDERU! Pravo mesto za svaki zalogaj!

Tehnolozi i stručnjaci za ishranu upozoravaju da kvalitet namirnica zavisi i od njihovog čuvanja i da bi o tome ozbiljno trebalo da povedemo računa.

1. Voće i povrće treba držati odvojeno jer voće proizvodi etilen, koji može da ubrza kvarenje druge hrane.

2. Šunke, kobasice, sveže meso i plodove mora treba stavljati na donje police u frižideru. Ako ih stavite visoko, može se desiti da se sadržaj sa mesa ili ribe slije ili kaplje na hranu ispod i tako je upropasti ili čak zarazi salmonelom ili drugim bakterijama.

Informer

Kobasice


3. Ostatke hrane od ručka ili večere sipajte u posudice i čvrsto zatvorite da bi se zadržala svežina. Stavite ih u prvi red da vam budu pred očima kad god otvorite vrata.

4. Proverite rok trajanja namirnica koje se već dugo nalaze u frižideru. Često i ne znate šta imate jer neke teglice stoje u zadnjem redu i ne vidite ih.

5. Frižider ne treba da bude pretrpan jer jedan od glavnih uzroka kvarenja hrane jeste povišena temperatura koja nastaje baš zbog pretrpanosti.

Nikad nemojte stavljati previše namirnica u frižider, već pri kupovini razmišljajte o tome gde ćete to smestiti. Hladan vazduh treba da cirkuliše kroz njega, a ako imate mnogo staklenih flaša i teglica, to će biti teško.