12.12.2021.

19:05

Foto:

Magazin

RAK PLUĆA ima SIMPTOME i na DRUGIM DELOVIMA tela! Pogledajte ruke, ramena i lice!

Najčešći oblik raka pluća javlja se u disajnim putevima koji vode do pluća, a to često uzrokuje simptome kao što su kratak dah, zviždanje u grudima i produženo iskašljavanje krvi ili sluzi.

Ako se tumor nalazi na vrhu pluća, može stvoriti pritisak na nerve i krvne sudove koji idu do ruke, što onda može da izazove bol i slabost u udovima. Često je ova slabost praćena upornim osećajem peckanja.

Još jedan znak koji se javlja u ranoj fazi raka pluća su promene na prstima – vrhovi prstiju su otečeni zbog nedostatka kiseonika.

Informer

Većina dijagnostikovanih su stariji od 60 godina i/ili pušači

Pored toga što uzrokuje bol ili slabost u ruci, ramenima, a ponekad i u grudima, u nekim slučajevima tumor može da delimično blokira protok krvi u glavu, što dovodi do otoka lica.

Drugi simptomi koji mogu ukazivati na rak pluća:

* kašalj koji ne nestaje nakon dve ili tri nedelje
* produženi kašalj koji se pogoršava
* ponavljajuće infekcije grudnog koša
* iskašljavanje krvi
* bol pri disanju ili kašljanju
* kratak dah
* stalni umor ili nedostatak energije
* gubitak apetita ili neobjašnjiv gubitak težine

Vrlo često, mnogi od ovih simptoma mogu da budu uzrokovani drugim bolestima, ali održavanje opšteg zdravlja i izbegavanje faktora rizika su prvi koraci u smanjenju rizika od raka pluća.

Informer

Bol i slabost u udovima su mogući simptomi

Rak pluća se često širi brže od drugih oblika kancera, pri čemu se maligne ćelije šire kroz krv u druge delove tela, što često znači da se ova vrsta raka otkriva tek nakon što se proširi.

Većina dijagnostikovanih su stariji od 60 godina i/ili pušači. Pored pušenja (i pasivnog pušenja), rak pluća takođe može da izazove zračenje i izlaganje supstancama kao što su štetna jedinjenja azbesta, hroma i nikla.