01.01.2022.

22:00

Foto: Freepik.com

Magazin

MANDARINE ČUVAJU ZDRAVLJE! Snižavaju krvni pritisak i štite srce!

Ova slasna voćka je poreklom iz Jugoistočne Azije, a ime je dobila po svetlonarandžastoj odeći mandarina - drevnih kineskih javnih službenika - jer je bila dostupna isključivo povlašćenim klasama. Iako je uzgajana u Kini preko tri hiljade godina, tek je u devetnaestom veku stigla u Evropu i Severnu Ameriku.

Pektin u mandarini sprečava rast nivoa šećera u krvi, a time i osećaj gladi. Njeni sastojci, vitamin C i vitamini grupe B, minerali, kalcijum, magnezijum, cink i kalijum, pozitivno deluju na zdravlje mozga, poboljšavajući njegove funkcije, što doprinosi boljem pamćenju i koncentraciji.
Osim toga, vitamin C sprečava neurodegenerativne bolesti, artritis, prehladu i grip.

Informer

Mandrine su odličan izvor kalijuma


Mandarina je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hranljive materije u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg holesterola na zidovima arterija, što može dovesti do srčanog udara.

Ova voćka je korisna i za lepotu - bogata je antioksidansima koji sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i oštećenja kože, pa je odlično sredstvo za negu lica. Razlaganjem beta-karotena iz mandarine sintetiše se vitamin A, koji je zaslužan za baršunast ten.

Novija istraživanja takođe pokazuju da mandarine sadrže supstancu nobletin, koja pomaže u borbi protiv gojaznosti i štiti od dijabetesa tipa 2.

Pri konzumaciji mandarina ne treba zaboraviti na belu vlaknastu opnu koja obavija plod s unutrašnje strane kore. Ako jedete puno ugljenih hidrata i masti, taj deo citrusnog voća, prepun dijetalnih vlakana, pomoći će vam da ubrzate probavu i očistite organizam od toksina.
Uz sve to, jedna voćka sadrži samo 64 kalorije i 0,4 grama masnoća, što je čini vrhunskom namirnicom za mršavljenje.