02.01.2022.

15:15

Foto:

Magazin

PRETERANO VAM RASTU DLAKE? Nisu geni uvek krivi, možda imate OVAJ PROBLEM

Iako većina smatra da su za to najviše krivi geni, uzrok se može naći i u stresu i poremećaju lučenja hormona, a da toga žene nisu ni svesne.

Dermatolog dr Dendi Engelman kaže za "Dejli mejl" da hirzutizam sam po sebi nije opasan, ali može da bude znak i da u organizmu nešto nije kako treba i navodi okidače za takvo stanje.

Neuravnoteženi hormoni

Hormoni su često krivci za pojačanu maljavost. Ako u vašem organizmu ima viška muških hormona, doći će do ove pojave.

Informer

Problem s jajnicima, konstantan stres, pa i trudnoća mogu da budu okidači za pojačan rast dlačica kod žena

Policistični jajnici

Ovo je ozbiljno stanje, koje ne utiče samo na pojavu dlačica, već i na reproduktivno zdravlje. Zato je u ovom slučaju neophodna ozbiljna terapija. Veoma retko, u manje od jedan odsto slučajeva, hirzutizam može biti izazvan i tumorima jajnika.

Kušingov sindrom

Višak dlačica ponekad je povezan s Kušingovim sindromom, koga izaziva prevelika količina hormona stresa - kortizola. Stručnjaci smatraju da stres može istovremeno da predstavlja i uzrok, ali i posledicu hirzutizma.

Trudnoća ili kontracepcija

Trudnoća ima ogroman uticaj na žensko telo, a pojava viška dlačica na licu nije razlog za brigu. Kada se hormoni opet vrate u normalu, nestaće i dlačice. Kod nekih pacijentkinja upotreba jednog broja kontraceptivnih pilula može da dovede čak i do nastanka hirzutizma.