10.01.2022.

12:35

Foto:

Magazin

ČAJEVI ZA JAČI IMUNITET! 10 zimskih napitaka u borbi protiv GRIPA i PREHLADE!

Između ostalog, čajevi igraju važnu ulogu u jačanju imuniteta i tako štite od prehlada, upala i sezonskih virusnih bolesti, a ako se ipak razbolite važno je piti dosta tečnosti. Sledeći biljni čajevi i napitci će vam pomoći i u lečenju i u prevenciji viroza.

1. Zimski čaj

Za zimsku mešavinu su vam potrebni šolja semena korijanedra (naći ćete ga u bio špajzevima), 3 naseckane kriške (koluta) đumbira i 3 šolje vode. Semenke korijanedra operite, a đumbir oljuštite i sitno naseckajte. Prelijte sadržaj vodom i kuvajte dok voda ne ispari na količinu dovoljnu za dve šolje čaja. Čaj procedite i poslužite. Pijte ga vrućeg, polako, u malim gutljajima.

2. Ehinacea

Ravnu kašiku naseckanog suvog korena stavite u šerpu s 500 ml vode i pola sata kuvajte na laganoj vatri. Tako pripremljeni čaj pijte od dva do tri puta na dan. Ako ne nađete čaj od korena ehinacee, već od njenog nadzemnog dela, supenu kašiku suvih listova i cvetova prelijte sa 2 dcl ključale vode, poklopite i ostavite da stoji pola sata, pa procedite. Pije se tri puta dnevno po 2 dcl nezaslađenog čaja. Kao alternativu možete uzimati gotove tinkture ehinacee.

Informer

Đumbir se pije dva puta na dan
3. Đumbir

Kod gripa i prehlade odličan je čaj od đumbira, koji se pije dva puta na dan. Pola kašičice sitno naseckanog đumbira ostavite da odstoji deset minuta u šolji vruće vode. Ovaj čaj takođe jača imuni sistem.

Informer

Lovor nije samo začin, već i odlično sredstvo za iskašljavanje 
4. Lovor

Lovor ima antiseptično dejstvo i dobar je kao sredstvo za iskašljavanje. Tri usitnjena suva lovorova lista kuvajte 10 minuta u dva i po decilitra vode. Ostavite da odstoji (poklopljeno) 10 minuta. Procedite, dodajte kašiku soka od limuna i dve kašičice meda. Kod gripa ili bronhitisa pijte dva do tri puta po 2,5 dcl čaja.

5. Anđelika

Prelijte kašičicu suvog korena anđelike sa tri četvrtine šolje vode i postepeno zagrevajte do vrenja. Sklonite s vatre, ostavite da stoji pet minuta i procedite. Pripremljeni čaj podelite u dve doze i popijte tokom dana, protiv probavnih problema, prehlade, kašlja i gripa, prenosi 24sata.hr.

Informer

Hajdučka trava podstiče znojenje i izlučivanje štetnih materija iz organizma
6. Hajdučka trava

Hajdučka trava je takođe odlična biljka kod sezonskog gripa ili raznih prehlada jer podstiče znojenje i izlučivanje štetnih materija iz organizma. Osim toga, pomaže da se snizi telesna temperatura i smanje upalni procesi u organizmu. Za pripremu čaja prelijte jednu do dve kašičice hajdučice šoljom rele vode, ostavite da stoji pet minuta pa procedite.

7. Crveni luk

Crveni luk isecite zajedno sa ljuskom. Potom stavite da se kuva (u pola litre vode) na laganoj vatri dok polovina tečnosti ne ispari, procedite i pijte toplo. Ukus ovako pripremljenog čaja je slatkast i prijatan, a prema želji može da se dodatno zasladi medom. Ako vam ukus čaja ne odgovara, možete ga popraviti drugim lekovitim biljem - majčinom dušicom, žalfijom, lovorom, kamilicom...

Informer

Punu kašičicu suvih cvetova zove prelijte sa 2 dl vrele vode i ostavite poklopljeno 10 minuta
8. Zova

Punu kašičicu suvih cvetova zove prelijte sa dva decilitra vrele vode, ostavite poklopljeno deset minuta da odstoji, a zatim, što je moguće toplije, popijte, odmah lezite u krevet i dobro se pokrijte. Uz dve vruće šolje čaja od zove možete da sprovedete kuru znojenja koja će izlečiti mnoge prehlade i grip već na samom početku. Pijte nezaslađeno, a kod kašlja dodajte kašičicu meda. Triput na dan pije se jedna do dve šolje vrućeg čaja.

9. Ljuti čaj

U šerpu stavite 3 šolje vode, štapić cimeta, 3 kriške svežeg đumbira, kašiku karanfilića, kašičicu kurkume i prstohvat kajenskog bibera i prokuvajte. Pustite da se kuva na laganoj vatri 10 minuta. Dodajte 1-2 kašike meda, sok od pola limuna i dobro promešajte. Procedite čaj i popijte dok je topao.

Informer

Masala čaj je napitak koji se pravi od crnog čaja, mleka i začina
10. Masala čaj

Za dve šolje čaja potrebno vam je: šaka listića ili četiri kesice crnog čaja, 2 šolje mleka pomešane sa jednom šoljom vode, 3 kašičice šećera, štapić cimeta, kašičica kardamoma, 5-7 karanfilića, komadić đumbira, pet zrna bibera i jedan zvezdasti anis (illi pola kašičice običnog anisa).

Kad mešavina vode i mleka proključa, dodajte čaj i začine. Na laganoj vatri kuvajte još pet minuta uz neprestano mešanje. Ako imate osetljiviji želudac, stavite manje začina i popijte samo nekoliko gutljaja. Umesto od crnog čaja, posle podne masalu pripremite od roibosa (crvenog čaja), koji ne sadrži tein, te ne ometa san.