15.01.2022.

11:43

Foto: Shutterstock

Magazin

REDOVNO VEŽBANJE UBRZAVA CIRKULACIJU I GREJE TELO! Da vam bude toplo od glave do pete

Ukoliko imate problema sa cirkulacijom, najvažnije je da redovno vežbate, kažu stručnjaci. Nemojte da ste lenji, nego odvojte 20 minuta dnevno i posvetite se svom telu. Kada se probudite, potrebno je da lagano izmasirate stopala, šake, a zatim ušne školjke. Posle toga uradite vežbe istezanja, koje poboljšavaju cirkulaciju i omogućavaju da i tokom zime tonus mišića ostane dobar.

PROTEZANJE

Uhvatite zglob ispod šake i istegnite ruku iznad glave. Ponovite isto to istezanjem druge ruke. Postavite šake na donji deo leđa i gurajte karlicu ka napred. Iskoračite i spustite se u polučučanj. Na taj način istežete mišiće nogu.

Šetnja korisna za pritisak

Hodanje je jedna od najboljih vežbi za cirkulaciju. Šetnja čini da se mišići nogu stežu i opuštaju i na taj način pumpaju krv u celo telo. Ovaj oblik vežbanja snižava i krvni pritisak. Stručnjaci savetuju da počnete sa kratkim šetnjama dva ili tri puta nedeljno.

ZAGREVANJE ZGLOBOVA

Vrtite šakama da razgibate zglobove. Zatim vrtite stopalima da zagrejete i članke oko nogu. Dok stojite, stanite na prste i spuštajte se na pete osećajući mišiće kako se zatežu. Ovo ponovite najmanje desetak puta.

Informer

Vežbanje

ROTIRANJE VRATA

Okrećite glavu nalevo, zatim nadesno, brojeći do deset. Posle toga vrtite glavu ukrug, a vežbu završite spuštajući glavu dok ne dotaknete prsa.

STEZANJE PESNICE

Istegnite i raširite prste na rukama. Zatim stisnite šaku u pesnicu i držite nekoliko sekundi, pa opet raširite prste. To će sprečiti grčeve i omogućiti bolju cirkulaciju. Opustite ruke pored tela i kružnim pokretima okrećite ih u ramenima oko jedan minut.

PRSTI-PETA

Vežba prsti-peta je dobra za pumpanje krvi u noge kada osetite utrnulost, peckanje ili bol u nogama. Sedite sa kolenima pod uglom od 90 stepeni u odnosu na pod. Podignite prste od poda držeći pete na podu, zatim ih spustite nazad. Ponovite najmanje 10 puta.