06.02.2022.

13:07

Foto: Shutterstock

Magazin

Ova mahunarka je ZAPOSTAVLJENO BLAGO! Jača IMUNITET, čisti organizam, podstiče VARENJE... (RECEPTI)

Zbog obilja korisnih sastojaka i lekovitih svojstava, prava je šteta što se sočivo češće ne nalazi na našim trpezama. Rastvorljiva vlakna ove mahunarke koja vodi poreklo sa Bliskog istoka snižavaju nivo glukoze i holesterola u krvi, pa na taj način smanjuju potrebu organizma za insulinom kod osoba obolelih od dijabetesa. S druge strane, nerastvorljiva vlakna pospešuju varenje i skraćuju vreme zadržavanja hrane u digestivnom traktu, zbog čega smanjuju rizik od karcinoma debelog creva. Sočivo je i moćno sredstvo za smanjenje nivoa holesterola u krvi, ali se ne preporučuje osobama koje pate od gihta.

Od srca do jetre

Njegova zrnca su pravi rudnik vitamina B kompleksa (posebno B1 i B9) koji povoljno utiču na nervni sistem, dok visoka koncentracija gvožđa pomaže u sprečavanju pojave malokrvnosti. Bogatstvo kalijuma doprinosi regulisanju srčanog ritma i prometu materija u organizmu, kontroliše ravnotežu vode, pa samim tim i krvni pritisak, a tu su još i magnezijum, fosfor, molibden, mangan i cink.

Informer

Sočivo se preporučuje kod oporavka nakon bolesti

Lekovita svojstva

* podstiče probavu
* pomaže protiv nadimanja i grčeva
* prirodni je laksativ
* eliminiše toksine iz tela
* daje vitalnost i energiju
* stimuliše rad srca
* opušta krvne sudove, čime se povećava cirkulacija
* jača imunitet
* blagotvorno deluje na bubrege i urinarni trakt
* pomaže u iskašljavanju
* neguje i čisti kožu

Zbog visoke koncentracije vitamina B i velikih količina ugljenih hidrata i proteina (od industrijski popularnih biljaka jedino soja ima više belančevina) sočivo predstavlja i energetski vrednu namirnicu. Poručuje se kod oporavka nakon bolesti, jača imunitet, čisti organizam, a pomaže i kod poremećaja jetre.

Zahvaljujući svom složenom sastavu i prisutnim vlaknima, ugljeni hidrati iz sočiva nakon obroka postepeno odlaze u krvotok, što je još jedna njegova prednost. To stabilizuje nivo šećera u krvi, što je posebno važno za one koji povremeno imaju napade hipoglikemije.

Sočivo je malo ali moćno sredstvo za smanjenje nivoa holesterola u krvi, a istovremeno se odlično bori protiv zatvora i služi u prevenciji poremećaja u varenju hrane poput sindroma iritabilnih creva.

Informer

Kod nas najčešće jede kao kuvano čorbasto jelo
Na trpezi

Postoje razne vrste sočiva, različitih boja, od crvene i zelene, koja je kod nas najzastupljenija, do braon i crne, a u zavisnosti od vrste kuva se od 10 do 40 minuta. Najbolje se kombinuje sa pirinčem, koji ima približno jednako vreme pripreme, a kada se priprema sa mesom, dobro ide uz prasetinu ili piletinu.

Od njega se prave pirei, umaci, neke vrste hleba i kolača, dok se kod nas najčešće jede kao kuvano čorbasto jelo. Za bolje varenje se tokom kuvanja mogu dodati kim, nana ili komorač.

Informer

Sočivo sa kobasicama

Sastojci: 300 g zelenog sočiva, crni luk, maslinovo ulje, čen belog luka, 8 kobasica po izboru (recimo dimljene roštiljske), trećina šolje belog vina, četvrtina šolje vode, maslinovo ulje, so (samo po potrebi), biber, seckani peršun ili celer.
Priprema:
Propržite u šerpi crni luk, dodajte sočivo, promešajte i nalijte vode da ogrezne. Kuvajte na srednjoj temperaturi, biće potrebno taman toliko dok se ne isprže kobasice. U međuvremenu na tiganju propržite na listiće iseckan beli luk i izvadite ga sa strane. U istoj masnoći propržite kobasice, oko pet minuta sa svake strane, vratite beli luk i dodajte mešavinu belog vina i vode. Poklopite i ostavite da se dinsta oko 15 minuta. Kobasice izvadite sa strane, a u sos od vina i belog luka sipajte oceđeno sočivo, promešajte i probajte. Posolite samo ako je neslano, dodajte biber. Vratite kobasice u tiganj preko sočiva i pospite peršunom ili celerom.

Informer

Musaka sa patlidžanom i tikvicama

Sastojci: 400 g krompira, patlidžan srednje veličine, 2 manje tikvice, 200 g zelenog sočiva, 80 g suvih šljiva, 20 g oraha, 4 kašike paradajz pirea, pola kašike ruzmarina, povrtna supa, so i biber, rendani sir za posipanje.
Priprema:
Sočivo skuvajte do pola, što znači oko 15 minuta kuvanja, suve šljive obarite par minuta. U vatrostalnu posudu ređajte na kolutove iseckan krompir, pa patlidžan i tikvice isečene na šnite, zatim seckane šljive i sočivo sa orasima. Završni sloj neka bude red patlidžana i krompira. Paradajz pire razblažite povrtnom supom i prelijte musaku. Pospite je ruzmarinom, posolite, pobiberite i pecite 45 minuta na 200 stepeni. Deset minuta pred kraj pospite rendanim sirom i zapecite. Napomena: umesto krompira možete da koristite samo patlidžan i tikvice koje takođe možete pre ređanja da malo izgrilujete ili ih zapečete u rerni.

Informer

Salata sa tunjevinom

Sastojci: 300 g crvenog sočiva, konzerva tunjevine, pola manje glavice crvenog luka, srednji krastavac. Za preliv: veza peršuna, iseckana, 2 kašike maslinovog ulja (ako je tunjevina masna, izostavite ulje), čen belog luka, izgnječen, kašika soka od limuna, so, biber.
Priprema:
Sočivo operite, pa skuvajte (dovoljno je pet minuta u kipućoj vodi) i ocedite. Crveni luk iseckajte sitno, a krastavac na kockice. Sjedinite tunjevinu, sočivo, luk i krastavac, beli luk izgnječite, pomešajte s peršunom, uljem i limunovim sokom. Posolite, pobiberite i sve sastavite.