• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novi.ba

06.10.2020

22:58

PAŽLJIVO! OVO SU PRVI SIMPTOMI RAKA DEBELOG CREVA: Ako se otkrije na vreme, ova OPAKA bolest je IZLEČIVA!

Ljubav

PAŽLJIVO! OVO SU PRVI SIMPTOMI RAKA DEBELOG CREVA: Ako se otkrije na vreme, ova OPAKA bolest je IZLEČIVA!

Podeli vest

Obavezno se javite lekaru ako primetite neku promenu.

Rak debelog creva predstavlja drugi po redu uzrok smrtnosti zbog malignih bolesti (kod muškaraca iza raka pluća, a kod žena iza raka dojke). Trenutne terapije za ovu malignu bolest uključuju operaciju, hemoterapiju, biološku terapiju i zračenje.

Nažalost, simptomi raka debelog creva mogu biti nejasni ili se lako mogu pobrkati s drugim stanjima. Upravo je zato od velike važnosti raditi kolonoskopiju, fleksibilnu sigmoidoskopiju i pretragu okultnog krvarenja, pogotovo ako su u pitanju visokorizične skupine.

Foto: Shutterstock

Na pojavu raka debelog creva mogu uticati genetske predispoziicje, ali i drugi faktori kao što su nezdrava ishrana, gojaznost, konzumiranje alkohola, pušenje.

Zbog svega toga se trebate zdravo hraniti jer ćete zdravom ishranom sprečiti, ali i izlečiti mnoge bolesti.

Ako se rak debelog creva otkrije ranije i lečenje započne odmah, on je izlečiv.

1. Umor

Jedan od glavnih simptoma raka debelog creva je umor, ako govorimo o uznapredovaloj fazi bolesti. Naravno, umor je simptom koji može biti povezan s velikim brojem tegoba, stanja i bolesti, ali ako takođe osećate gubitak daha i slabost, analizirajte i druge moguće simptome.

2. Anemija

Niska količina hemoglobina u krvi može biti simptom raka debelog creva, a obična krvna slika može ustanoviti jeste li anemični ili niste. Vidljivi pokazatelji anemije su bledi desni, osećaj trnjenja u rukama i nogama te umor.

Ako je vaš doktor ustanovio kako imate nisku količinu hemoglobina, preporučuje se rađenje kolonoskopije i pregled gastrointestinalnog trakta.

Foto: Shutterstock

3. Krvava stolica

Krv u izmetu može biti posledica hemoroida, fisure, krvarećeg polipa (koji u pravilu prethodi raku debelog creva) ili nekog drugog zdravstvenog problema.

Bitno je da nikada ne pretpostavite o čemu je reč i ignorišete prisutnost krvi u stolici, nezavisno o kojoj je količini reč.

Ako je prisutna krv svetlo crvena, odmah se javite lekaru na pregled.

Osim toga obratite pažnju i na:

- Česte prolive

- Moguće je i da imate stalno zatvor

- Mučnine

- Povraćanje

- Malokrvnost

- Stolica debljine olovke

- Gubitak apetita

- Nagli gubitak kilograma


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija