09.02.2022.

14:14

Foto: Shutterstock

Magazin

Započnite dan jednostavnim vežbama joge! Razbudiće vam telo i dati energiju za NOVI DAN

Biće vam dovoljna prostirka, malo prostora i dobre volje. Osim što povećava fleksibilnost, snagu i izdržljivost tela, joga umiruje um i izvanredan je borac protiv stresa. Sve vežbe izvode se vlastitom težinom uz koncentrisano duboko disanje i traju desetak minuta.

Pozdrav suncu stoga je idealan za početak dana i razbuđivanje organizma. Joga masira unutrašnje organe i žlezde (hipofizu, štitastu žlezdu, gušteraču i polne žlezde), a ako one nisu usklađene, nastupaju depresija, gojaznost i stres. Sve poze povećavaju dotok krvi, odnosno kiseonika. Posledica vežbanja je i izbacivanje toksina iz tela, što odlaže starenje.

Informer

Pri vežbanju je važno da izvodite položaje utvrđenim redosledom, ali pritom pazite i na dah. Dah se menja u skladu s pokretom i važan je jer zadržava fokus, čisti telo, daje energiju i podstiče cirkulaciju. Vežbe se izvode smireno i polako da biste postepeno budili telo. Evo kako da ih radite:

1. Udah: podignite ruke iznad glave, spojte dlanove i gledajte gore, prema vrhovima prstiju
2. Izdah: naklonite se i ruke stavite uz stopala i malo savijte kolena
3. Udah: u istom položaju duboko udahnite i izravnajte leđa
4. Izdah: zakoračite unatrag i spustite kolena, grudi i bradu na pod
5. Udah: spustite noge i karlicu na pod, a glavu i grudi podignite napred i gore, lagano se poduprite dlanovima o pod
6. Izdah: podignite kukove visoko nagore, odgurnite se dlanovima o pod i dođite u položaj psa koji gleda dole. Dlanovi su u širini ramena, kao i stopala, a kukovi su visoko u vazduhu. Ovaj položaj izgleda kao slovo "V" okrenuto naopačke
7: Udah: dođite do početka prostirke i spojte stopala između dlanova
8. Izdah: naklonite se napred kao na početku vežbe
9. Udah: podignite se u uspravan položaj, protegnite celo telo, dlanove spojte iznad glave i potom ih spustite niz telo;

Pozdrav suncu napravite tri puta u nizu.

Tagovi: