19.02.2022.

14:12

Foto:

Magazin

Ne ignorišite osećaj hladnoće na rukama i nogama! I stres "ledi" krv u prstima


ANEMIJA

Ako pored hladnih ruku osećate i neke druge simptome, kao što su umor, glavobolja i malaksalost, ne bi bilo loše da proverite nivo gvožđa u krvi. Gvožđe je glavni sastojak hemoglobina, molekula koji prenose kiseonik u krv i daju joj crvenu boju. Ovo je čest poremećaj, a nedostatak kiseonika može da dovede do osećaja hladnih ruku.

Informer

Hladne su vam ruke?

DIJABETES

Osećaj hladnoće, kao i trnjenje u rukama i stopalima može da bude prvi znak dijabetesa. Šećerna bolest ostavlja posledice na krvotok, kao i na nervni sistem, pa je često praćena ovakvim pojavama. Ako pored hladnih ruku često osećate žeđ, više jedete, a ne gojite se ili mršavite, obavezno proverite nivo šećera u krvi.

Savet plus

Kad osetite hladnoću, spustite ruke dole, i protresite ih. Tako će se krv "vratiti" u ruke.
Masaža prstiju je efikasan lek.
Nosite rukavice, a čarape obuvajte i kad idete na spavanje.

NIZAK PRITISAK

Kada je krvni pritisak nizak, krv se usmerava iz ekstremiteta u vitalne organe, pa tako prsti postaju hladni. Ako je takav pritisak praćen vrtoglavicom, umorom, mučninom i slabošću, obavezno idite lekaru.

Informer

POREMEĆAJ RADA TIROIDNE ŽLEZDE

Hipotireoidizam, ili usporen rad štitaste žlezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a čest pratilac su i hladni ekstremiteti, ili osećaj hladnoće. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta, kao i nepodnošenje visokih temperatura jasni su simptomi ovog poremećaja.

STRES

I stres može da bude uzrok osećaja hladnoće u rukama i nogama. On, naime, pojačava proizvodnju adrenalina, hormona što se proizvodi u nadbubrežnim žlezdama, koji steže krvne sudove. Samim tim je usporena cirkulacija, a ruke i noge su hladnije.