11.03.2022.

07:11

Foto: Pixabay

Magazin

AKO KAFA STOJI VIŠE OD 2 SATA HLADNA I PIJE SE PO MALO, ONDA MOŽE DA IZAZOVE OVO! Nutricionista otkriva šta OBAVEZNO treba piti PRE ili POSLE ovog napitka

Već smo čuli da kafa podiže pritisak, ali nutricionista Mirković objaašnjava da ujedno dovodi i do spuštanja.

 - Kafa je dobra ako je kvalitetna. Od pripreme na prvom mestu su kafe preko kojih prelazi para, a to je espreso, filter, pa tek onda obična kafa i na kraju nes kafa. Kafa se uvek služi sa vodom jer je diuretik. To je posebno potrebno da znaju oni kojima je kafa neophodna za razbuđivanje. Trenutno podigne pritisak, ali posle i spusti.

Zato uz kafu obavezno ili pre kafe voda. U kafu neko dodaje mleko pa se u Italiji pije makijato, kapućino sa penom od mleka, nes sa mlekom se ovde pije uobičajeno, manje ili više zaslađen. Međutim često se pije i mleko sa nes kafom -  navodi ona.

Informer

Branka Mitrović nutricionista

Pijemo kafe sa raznim dodacima.

 - Dodaje se čokolada, kakao, cimet, postoje i kafe sa alkoholom… uz kafu se služe minijaturni kolačići, keksići, čokoladice.

Postoje određena pravila zbog varenja i kafa da zaista bude korisna:

1. makijato, kapućino, nes sa malo mleka, ili sa slatkom pavlakom, cimetom ili uz druge dodatke treba popiti kao tečni dorucak posebno uz malo pecivo ili ako u kafu dodate mlečni puter ili kokosov puter I to je tečni obrok najbolje doručak.

2. Do popodne popiti manje količine kafe. Espreso ili čista kafa bez dodataka može se popiti i posle obroka, tako će pomoći da se obrok svari.

3. Uveče izbegavati hranu bez obzira da li ometa san ili vam ne smeta, jer ometa san i odmor.

Informer

Kafa

4. Kafa uz različite dodatke, a posebno sa pravim mlečnim slagom, puterom ili kokosovim puterom može biti obrok ina kraju bolje je popiti manje dobrih kafa nego deo dan lošu kafu.

Kada kafa stoji više od 2 sata hladna I kako je običaj samo se pije po malo može izazvati ozbiljne probleme sa varenjem jer hlađenjem se razvijaju kiseline.

BONUS VIDEO: