21.03.2022.

17:12

Foto: Shutterstock

Magazin

Patite od NESANICE i KOSA vam OPADA? Imate LOŠE PAMĆENJE i BELE MRLJE na NOKTIMA? Evo šta treba da jedete!

Cink je jako bitan za funkcionisanje čitavog organizma, a kako ga organizam ne sintetiše, moramo da ga unosimo putem hrane i eventualno suplemenata. U našem organizmu ovaj element se nalazi u skoro svakoj ćeliji: u kostima, vezivnom tkivu mišića, u eritrocitima i leukocitima.

Od nivoa cinka zavise, recimo, imunitet, zarastanje rana, senzorne funkcije i zdravlje kože i kose. Ovaj mineral utiče na apsorpciju nutrijenata i metabolizam hrane, na zdravlje probavnog sistema i plodnost. Takođe, igra važnu ulogu u balansiranju hormona i ima protivupalna svojstva.

Informer

Cink utiče na zdravlje noktiju, kose i kože 

Osim toga, od suštinske je važnosti za pravilan rast i razvoj bebe, a najnovija istraživanja dokazuju da dovoljan unos cinka u trudnoći smanjuje rizik od prevremenog porođaja. Zapravo, ovaj mineral je prisutan u preko 200 enzima i važnih telesnih funkcija:

* čuva zdravlje imunog sistema

* učestvuje u metabolizmu proteina, masnoća i ugljenih hidrata

* doprinosi stvaranju hemoglobina i zdravlju crvenih krvnih zrnaca

* pomaže u pravilnoj deobi ćelija i zdravom razvoju dece  

* pomaže u stvaranju hormona, poput testosterona, estrogena i progesterona

* štiti od oksidativnog stresa i oštećenja ćelija

Informer

Cink učestvuje u metabolizmu proteina, masnoća i ugljenih hidrata

Deficit cinka utiče na stanje mnogih procesa, tkiva i organa, a znakovi da vam je ovaj nutrijent u minusu su:

* česte respiratorne infekcije

* iscrpljenost i hronični umor

* otežano zarastanje rana i promene na koži, zadržavanje modrica na koži

* poremećaj ukusa, gubitak apetita, česte mučnine i mršavljenje

* česta nervna napetost, nervoza, slaba koncentracija, loše pamćenje, zaboravnost

* koža suva i dehidrirana

* opadanje kose, pojava peruti, krti nokti

* česte dijareje

Najbolje izvori cinka je hrana životinjskog porekla, mada ovaj mineral može prilično dobro da se iskoristiti i iz biljnih namirnica, samo treba paziti na izbor i način pripreme hrane.

Ovo je 10 namirnica koje sadrže najviše cinka:

* ostrige

* rakovi i škampi

* riba

* crveno meso

* pečurke

Informer

Kofein iz kafe i čaja smanjuje resorpciju cinka 

* mahunarke

* orašasti plodovi i semenke

* integralne žitarice

* ovsene pahuljice

* crna čokolada

Da li ste znali?

** Istovremeno korišćenje cinka i gvožđa u vidu suplemenata se ne preporučije jer može da smanji apsorpciju oba elementa.

** Kofein iz čaja i kafe, hrana bogata dijetetskim vlaknima, folati i oksalati smanjuju resorpciju cinka.