27.03.2022.

10:04

Foto: Foto: freeimages.com

Magazin

Izgledom podseća na mlevenu papriku, a zapravo je nešto sasvim drugačije! Ovaj ZAČIN ima LEKOVITA svojstva - da li ste čuli za SUMAK?!

Mnogi ljudi vole da koriste začine u ishrani, u želji da poboljšaju ukus namirnica i hrane koje koriste. Međutim, začini su mnogo više od toga. Većina njih zapravo ima lekovita svojstva, a sumak je jedan od njih. 

U pitanju je biljka istog naziva, čije bobice se suše i melju. Zbog specifične crvenkasto-bordo boje podseća na mlevenu papriku, ali zapravo ima sasvim drugačiji ukus. 

Koristio se od davnina, u bliskoistočnim kulturama, a danas se može naći i širom Mediterana.

Ukus sumaka je zaista specifičan, jer je i voćno blag i kiselkast, a samo mala količina koju ćete posuti po npr. povrću ili mesu će činiti ogromnu razliku.

Informer

sumak

Istraživanja objavljena u "Journal of Research in Medical Sciences", pokazala su da sumak pomaže u regulisanju insulina. U studiji je učestvovalo 41 osoba sa dijabetesom tipa 2, koji su podeljeni u dve grupe. Jedni su dobijali 3 grama sumaka u prahu, dnevno, dok je drugima dat placebo, tokom 3 meseca. Rezultati su pokazali da je kod učesnika koji su uzimali sumak došlo do smanjenja insulina i stoga su bili pod manjim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Pored regulisanja šećera, važan je i kod sprečavanja zapaljenja. Bogat je antocijanom, taninom, koristi se za želudačne probleme, a sprečava i zapaljenja usne duplje.