05.04.2022.

07:44

Foto: Shutterstock

Magazin

BELI LUK JE NAJJAČI PRIRODNI ANTIBIOTIK! Nutricionista Mirković otkriva koja MEŠAVINA se koristi za RANE, a evo da li organizam stvara OTPORNOST na PRIRODNE ANTIBIOTIKE

Branka otkriva da naše telo ne stvara otpornost na prirodne antibiotike.

- Prirodna medicina, lekovite namirnice i trave treba koristiti u svakodnevnoj ishrani, najbolje je da se jela pripremaju uz dodatke lekovitih namirnica. Dokazano je da ljudski organizam ne stvara otpornost ili rezistenciju na prirodne lekovite namirnice i da se mogu stalno i dugotrajno koristiti- kaže ona.

Informer

Branka Mitrović nutricionista

Kao što smo već i znali od ranije, beli luk je moćan prirdodni lek.

 - Najbolji prirodni antibiotik je beli luk, koji dokazano deluje antibakteriski I antiseptično. Poznati su mnogi domaći preparati koji imaju izrazito zaštitna svojsta, i preporučuje se da se što češće koriste, a najbolje je ako su zastupljeni u svakodnevnoj ishrani.

LJUSKE LUKA SU ZDRAVE

- Ne bacajte ljuske, one imaju vrednost za respiratorne organe i ugruške. Ako želite beli luk da stavite u neko jelo ili supu, zgnječite ga sa sve ljuskom i ubacite ga. Ili ceo luk sa korom ispecite u rerni, istisnite ga kao pastu, to je sve hranljivo -  rekla je ona.

Tako pripremljen beli luk svako možete da jede, neće smetati želucu.

"Ovo se odnosi i na crni, i na beli luk. Crni uzmite neoljušten, izbockajte ga viljuškom i skuvajte u supi, dobićete supu od lukovine. Odličan je za imunitet, i to ne da jedete beli luk kao čen, nego seckajte i dodajte u hranu. Cela Francuska i Italija mirišu na beli luk, nikome to ne smeta. Obično ljudi narendaju beli luk u ulje, pa malo limuna i onda to koriste na kašičicu, ali bolje je unositi ga uz hranu".

"Prirodni antibiotik alicin ne može da se izdvoji i zato se preporučuje da se konzumira u izvornom obliku".

Informer

Crni luk

 - Crni luk se smatra prirodnim antibiotikom i veoma je mnogo korišćen kao lekovito povrće u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica- objašnjava nutricionista.

Mirković otkriva koja mešavina se ranije koristila za rane.

 - Med ima antiseptičko i antibakterisko dejstvo, kao i prava vina. Postoje zapisi da su se rane na ratištima uspešno lečile mešavinom meda i vina. Propolis pčelama služi da održe higijenu u kosnicama, a danas je veoma populanan prirodni antibiotik - kaže ona.

BONUS VIDEO: