20.04.2022.

08:07

Foto:

Magazin

GOJAZNI STE U PREDELU STOMAKA, A IMATE TANKE RUKE I NOGE, A POSLE JELA MORATE... Naš nutricionista otkriva simptome OPASNE BOLESTI koja može da dovede do DIJABETESA

Nutricionista Branka Mirković objašnjava da se ljudi sa insulinskom rezistencijom goje na specifičnim mestima na telu.

 - Gojazni ste u predelu stomaka, a imate tanke noge i ruke, posle jela morate da pojedete nešto slatko, stalno sedite, slabo ste fizički aktivni, pod stresom, imate nizak nivo energije, pospanost, kad jedete slatko ne možete da se zaustavite... Stalno ste na dijetama, a opet gojazni? Bilo bi dobro da proverite da li imate tegobe uzrokovane insulinskom rezistencijom. Posebno ako se stalno nezdravo hranite i  imate u porodici osobe sa dijabetesom, hipertenzijom ili kardiovaskularnim bolestima.

Šta je insulinska rezistencija?


 - Insulinska rezistencija je metabolička bolest, koja može biti nasledna ali i posledica gojzanosti i loše ishrane. Najbolje je da se uradte testovi koji će veoma brzo pokazati da li patite od inslinske rezistencije i ukazati na dalji tok lečenja. Promene mogu biti manje i veće. Manje promene skoka insulina mogu se regulisati adekvatnom ishranom, a ozbiljnije tegobe moraju se lečiti tabletama I ishranom- objašnjava Branka.

Informer

Branka Mitrović nutricionista

Ishrana namirnicima sa nižim glikemijskim indeksom

"Ishrana treba da bude orijentisana na nemasna mesa, ribe, jaja, sir, kiselo mleko, zeleno povrće i manje količine ostalog povrća kao i veoma male i strogo kontrolisane porcije voća. Biraju se namirnice sa nižim glikemijskim indeksom. Iz ishrane se isključuju šećeri i proizvodi sa šećerom, brašnom, testenine, konditorski proizvodi, sokovi sa šećerom, gazirana i energetska pića, krompir i namirnice sa dosta skroba, pasulj, grašak. Isključiti pohovane namirnice, pripremu u dubokoj masnoći, ne koristite proizvode u kojima su zamene za šećer".

Informer

Šećer

"Najbolje je da se konsultujete kako da se hranite sa stručnim licem, koje će odrediti koje namirnice treba da jedete i u kojoj količini jer je količina veoma važna. Uz promenu načina ishrane, kontrolisano povećana fizička aktivnost, bez preterano intezivnih vežbi uz smanjenje telesne težine, brzo ćete otkriti poboljšanje stanja".

Insulinska rezistancija je veoma opasna ukoliko se ne leči.

"Regulisanjem telesne težine, svakodnenim umerenim aktivnostima, moguće je povremeno uvrstiti ostale namirnice u kontrolisanim količinama. Zapušteno stanje insulinske rezistencije, velika je verovatnoća pojave dijabeta tipa 2, masna jetre i drugih tegoba".

"Ako se rano utvrdi insulinska rezistencija, sa manjim odstupanjima insulina u roku od 120 minuta, moguće je pravilnom ishranom, umerenom fizičkom aktivnošću potpuno kontrolisati insulinsku rezistenciju. Neophodno je skinuti višak kilograma posebno smanjiti procenat masnoće u tkivu.

Uravnotežena ishrana može učiniti veoma mnogo. Pravila su jednostavna. Treba čitati dekleracije, naučiti gde se sve i u kojim nazivima kriju razni šećeri i ugljeni hidrati.

Voće jesti u umerenim količinama jednom ili dva puta u toku dana. Povremeno može i uveče manja količina, posebno voće koje ima nizak GI indeks. I obavezno voće treba jesti i žvakati polako. Procesuirano voće kao sok ili smuti naglo povećava glukozu i deluje na insulin. Voće je najbolje žvakati i jesti polako u malim količinama".

BONUS VIDEO: