30.04.2022.

17:30

Foto:

Magazin

Znate li razliku između CELIJAKIJE i intolerancije na GLUTEN! Nutricionistkinja otkriva sve o ovom problemu!

Pravilnom ishranom se mnoga zdravstvena oboljenja mogu držati pod kontrolom, a upravo jedno od njih je i celijakija

Celijakija je sistemsko, autoimuno oboljenje koje se javlja kod genetski predisponiranih osoba. Kod osoba koje boluju od ove bolesti, konzumacija glutena dovodi do upalnih promena sluznice tankog creva.

Nutricionistkinja Nataša Đukić objasnila je detaljnije šta je zapravo gluten, kao i na šta treba da se obrati pažnja kada je celijakija u pitanju:

- Gluten je vrsta proteina koji se prirodno nalazi u pšenici, ječmu, raži, spelti, bulguru i kuskusu.

Za postavljanje konačne dijagnoze, u većini slučajeva neophodna je endoskopija i biopsija sluznice tankog creva, gde kod celijakije, patohistološki nalaz ukazuje na skraćivanje ili potpuni gubitak (atrofiju) crevnih resica, malih nabora tkiva koji povećavaju površinu creva i na taj način omogućavaju apsorpciju hranljivih materija.

Cink i kalcijum možete nadoknaditi tako što ćete npr. jesti orašaste plodove i semenke, jer one ne sadrže gluten.

Neki od laboratorijskih nalaza, koji mogu ukazivati na ovu bolest su:

  • povišeni faktori inflamacije (CRP, fibrinogen, sedimentacija eritrocita)
  • nizak nivo gvožđa, feritina, vitamina B12, folata kalcijuma, vitamina D, vitamina K.

Simptomi su mnogobrojni i različiti:

  • proliv ili zatvor
  • nadutost
  • abdominalni bolovi
  • mučnina
  • povraćanje
  • slabost
  • hroničan umor
  • smanjenje telesne mase
  • kod dece slabije napredovanje (nizak rast)
  • glavobolje
  • dezorijentisanost
  • depresija
  • psihijatrijski poremećaji
  • oštećenje zubne gleđi
  • upala i ulceracije sluznice usne duplje
  • kožni osip

Razlika između celijakije i intolerancije na gluten:

Autoimuni poremećaj, celijakija je za razliku od intolerancije, agresivna reakcija imunološkog sistema, do koje dolazi kada imunološki sistem ovaj protein prepozna kao štetan. Simptomi se kreću od blagih do veoma intenzivnih, od osipa i oticanja kože, do anafilaktičkog šoka, koji može dovesti do smrtnog ishoda, ukoliko se na vreme ne ukaže medicinska pomoć - navodi Nataša.

Nutricionistinja otkriva i koje to žitarice ne sadrže gluten:

  • kinoa
  • pirinač
  • proso
  • amarant
  • heljda
  • ovas

BONUS VIDEO: