03.05.2022.

12:28

Foto:

Magazin

SPAS ZA OSOBE SA NISKIM PRITISKOM! Ujutro treba da DORUČKUJETE ovo, a izbegavajte ALKOHOL

U takvim situacijama teško se funkcioniše, a kako idu vrućine, dr Nada Macura savetuje da uz sebe uvek imate flašicu vode i malo šećera.

- Često se dešava da se prvo preznojite i osetite blagu drhtavicu. Gutljaj vode i malo šećera vratiće vam snagu, jer sa padom pritiska pada i i šećer u krvi - objašnjava dr Macura za Informer i naglašava da iz kuće ne izlazite bez doručka.

- Ako se i bavite teškim fizičkim poslovima, jaka hrana nije opcija. Pijace su prepune raznovrsnog voća i povrća. Iskoristite te zelene, crvene i narandžaste boje namirnica, pošto su one moćni antioksidansi. Izbegavajte beli luk koliko možete zato što on prirodno obara pritisak - kaže Macura.

Odabrani čajevi

Vodite računa o tome koliko vode unosite u organizam. To može biti jedan od razloga za nizak pritisak. Svaki čovek bi dnevno trebalo da popije dva litra tečnosti, a ako se bavi sportom ili fizičkim poslovima, i više od toga. Na prvom mestu treba piti vodu, a onda i zeleni čaj, čaj od ruzmarina i gloga.

Ukoliko vas nizak pritisak često muči, pomoći će vam i neki od ovih trikova.

Kad legnete u krevet, podmetnite nekoliko jastuka pod glavu i potiljak da prelazak iz ležećeg u stojeći položaj ne bi bio previše nagao. Na taj način izbeći ćete vrtoglavicu.

Informer

Pritisak

Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom jača krvne sudove. Zbog brzih promena temperature oni se tad brzo šire i skupljaju, pa se lakše prilagođavaju spoljašnjim uticajima, na primer sparnom vremenu. Tuširanje uvek završite hladnom vodom.

Normalan pritisak je 140/90

- Idealan krvni pritisak je 140/90, sve preko toga se smatra povišenim. Za starije osobe je potpuno u redu da imaju 160/95 - kaže dr Nada Macura.

Jedite manje i češće. Krvni pritisak je najniži prvog sata posle jela. On pada zato što je organima za varenje potrebna krv da bi obavili svoju funkciju. Biće bolje ako konzumirate manje porcije.

Izbegavajte alkoholna pića. Alkohol ima više loših uticaja: podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, ometa rad centra za ravnotežu u mozgu i usporava rad srca.

Jak i slan doručak doprineće da se osećate bolje. So vezuje tečnost u organizmu, čime se krvni pritisak blago pojačava.

BONUS VIDEO: