Magazin
KRASTAVAC I TIKVICE STAVLJATE U FRIŽIDER? Evo gde GREŠITE - sačuvajte namirnice od PROPADANJA
Na taj način ćete uštedeti i novac jer će vam svi proizvodi duže trajati.
Povrće poput krastavaca ili tikvica osušite ili dobro obrišite krpom pre nego što stavite u frižider jer vlaga koju sadrže ubrzava kvarenje.
Možete da ih čuvate u foliji ili u plastičnoj kesi iz koje ste prethodno istisnuli vazduh.
Paradajzu i pečurkama više odgovaraju kese od papira. Ako ste ih kupili u plastičnoj ambalaži, prebacite ih u papir jer tako neće ispuštati supstance koje podstiču kvarenje.
Celer ili brokoli duže će zadržati svežinu ako se zamotaju u samolepljivu foliju. Tako mogu da stoje u frižideru i do dve nedelje.
Mesto za jaja
Izbegavajte da jaja stavljate u pregradu na vratima frižidera jer zbog čestog otvaranja temperatura postaje nestabilna.
Sveži kolači
Sitne kolače ili keksiće držite u plastičnoj posudici u frižideru s komadićem hleba koji će povući vlagu kad kolači počnu da je otpuštaju.
Uvelu salatu možete da "spasete" ako je potopite u posudu sa hladnom vodom, pa će na taj način zadržati svežinu.
Ukoliko je mladi luk počeo da se suši, operite ga, sitno iseckajte, ubacite u plastičnu kesu pa stavite u zamrzivač.
I sveže začinsko bilje možete iskoristiti pre nego što se osuši. Iseckajte ga i stavite u posudu za pravljenje kockica leda. Prelijte maslinovim uljem i zaledite pa iskoristite za kuvanje sosa, supa i variva.
Sir zamotajte u papir za pečenje, a maslacem premažite odrezanu stranu. Mekše sireve umotajte u aluminijumsku foliju, a brojni kuvari ga čuvaju u zatvorenim posudama s kockom šećera protiv buđi.
BONUS VIDEO: