20.05.2022.

07:12

Foto:

Magazin

OVA HRANA PODIŽE HOLESTEROL U NEBESA! Naš nutricionista objašnjava zašto je bolje ići na PIJACU nego u APOTEKU

Uvek treba da mislite preverntivno o tome kako će neka hrana u kasnijem periodu uticati na vaše zdravlje.

 - Treba razmišljati preventivno, ako nemate sada problem sa holesterolom, a svakodnevno jedete hranu koja direkno utiče na povećanje nivoa holesterola, utiče na metabolizam, a problem je što se odmah ne pojavljuje problem -  kaže Branka Mirković

Informer

Pomfrit stvara holesterol

 - Pohovana hrana, pomfrit, masna peciva slana i slatka, palačinke, kremovi od čokolade, razni slatkiši sa prelivom od čokolade, keks sa čokoladom, sendviči i burgeri sa majonezom, kečapom i pavlakom, pice, paste...

Povrće nestalo iz svakodnevne ishrane

Sigurno ste primetili da su jela od povrća sve manje zastupljenja u svakodnevnoj ishrani. Naš nutricinosta objašnjava zašto je bolje da idemo na pijacu nego u apoteku.

 - Pravo pitanje bi bilo šta to ne jedemo svakodnevno, koje su to namirnice koje su prosto nestale iz svakodnevne ishrane? Pre svega povrće, sveže, razna jela kako se ranije jelo od povrća i malo mesa na kasiku, supe, corbe od povrća, voće...

Informer

Branka Mitrović nutricionista

 - Jesti umereno, raznovrsnu hranu, sezonsku i kuvanu hranu sa dosta povrća i malo mesa. Zdrav način pripreme jela je kratkotrajna termička obrada i to zahteva manje vremena. Bolje je ići na pijacu nego u apoteku i provesti malo vremena u kuhinji, a ne u krevetu. Nažalost ovu narodnu mudrost mnogi saznaju tek kada se pojavi problem - objašnjava ona.