Autor: Informer.rs

27.05.2022.

08:02

Foto: Pixabay

Magazin

Naš nutricionista otkriva da li vam STOMAK raste od PIVA

Problem sa velikim stomakom imaju mnoge osobe, a nutricionista Mirković objašnjava da pivo nije jedini razlog zbog kojeg može da vam naraste stomak. 

 - Stomak može da naraste od velike količine i česte konzumacije piva ali i od drugih pogrešnih navika u ishrani. Veliki stomak se često naziva i pivskim stomakom - kaže Branka za Informer.rs.

Informer

Branka Mitrović nutricionista

Veliki stomak imaju i vitke osobe

Ukoliko ste mislili da veliki stomak imaju samo gojazne osobe, onda ste se prevarili. Glavni problem je neuravnotežena ishrana.

 - Gojazne i vitke osobe mogu imati veliki stomak. To nije samo potkožna masnoća, takav oblik taloženja masnoće se naziva viscelarna masnoca jer se masnoća skuplja oko organa i između organa u trbuhu. Ogroman ili neproporcijalno veliki stomak u odnosu na udove posledica je lošeg metabolizma masnoće, a uzrok toga je ne samo pivo i alkohol, nego i pogresna neuravotežena israna, sa puno ugljenih hidrata, masnoće, šećera... malo kretanja, stres, malo nekvalitetnog sna - objašnjava nutricionista Mirković.

Informer

 - Pivo je alkohol koji sadrži dosta ugljenih hidrata i uglavnom konzumenti ga piju u većim
količinama. Unosom alkohola i ugljenih hidrata u većoj količini jetra mora alkohol da pretvori u šećere, ugljeni hidrati su šećeri i sav višak koji unesemo pretvori se u masnoću koja se zbog pomerenog metabolizma taloži u trbuhu. Stomak je obično tvrd i napet što dodatno predstavlja i problem prilikom sna. Stomak se pomeri na gore, smanji kapacitet pluća, pa takve osobe često hrču i imaju manje ili više prekid disanja tokom sna. Ako se problem ne reši, mogu se manifestovati ozbiljne zdravstvene tegobe.

"Manje količine i ređe konzumiranje piva se preporučuje i neće napraviti pivski stomak."

B0NUS VIDEO: