Autor: Informer.rs

26.05.2022.

14:25

Foto:

Magazin

Dovedite telo u top FORMU - dok sadite cveće, aktivirate mišiće, a boravkom u prirodi jačate IMUNITET

 Osim što ćete biti zadovoljni gledajući kasnije plodove svog rada, za samo sat vremena u bašti možete i te kako da se zategnete i učinite dobro svom telu.

Baštovanstvo, prema brojnim studijama, povoljno deluje na zdravlje i kondiciju.

1. Srce

Ovaj umereni fizički posao povećava izdržljivost i snagu, te na taj način smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

2. Želudac

Zbog redovnog izlaganja bakterijama koje se nalaze u zemlji, ljudi koji rade u bašti otporniji su na bolesti i imaju snažniji imunitet.

Informer

Baštovanstvo

3. Mišići

Kada radite u bašti aktivirate skoro svaki mišić u telu, pogotovo leđa, ruke, stomak, zadnjicu, bedra. Jaki mišići popravljaju držanje i mogu da zaštite telo od povreda i mnogih drugih zdravstvenih tegoba.

Odoše kalorije

Prema istraživanju koje je rađeno za britansku kompaniju koja proizvodi alatke za obradu zemlje, baštovani u sezoni radova stiču odličnu formu. Izvedena je i računica koliko kalorija se potroši za 60 minuta određenog posla.

Čišćenje vrta - 400 kcal
Košenje trave - 350 kcal
Čupanje korova - 400 kcal
Skupljanje lišća - 450 kcal
Sađenje cveća - 400 kcal
Zalivanje bašte - 120 kcal

4. Leđa

Naizmeničnim saginjanjem i dizanjem, mišići leđa su non-stop aktivni, a već na kraju dana ćete primetiti koliko vam je dobro došlo ovo "istezanje".

5. Zadnjica i bedra

Dok plevite ili sadite, radite i čučnjeve, čime učvršćujete mišiće zadnjice.

Informer

6. Stomak

Svaki pokret grabuljom ili motikom aktivira stomačne mišiće. Ne brinite ako osetite bolove u tom delu, nego nastavite redovno da radite.

7. Mentalno zdravlje

U mnogim bolnicama za mentalno zdravlje pacijentima se preporučuje da gaje biljke. Nemačko istraživanje pokazalo je da baštovani imaju manju nivo hormona stresa kortizola, bolje spavaju, lakše se opuštaju i dobrog su mentalnog zdravlja.

BONUS VIDEO: