Autor: Informer.rs

04.06.2022.

10:55

Foto:

Magazin

NE MOGU DA SMRŠAM, TAKVA MI JE GENETIKA! Nutricionista otkriva šta je prava ISTINA

Nutricionista Branka Mirković podseća da broj kilograma zavisi isključivo od toga koliko hrane unosimo u organizam.

 - Svi ljudi su genetski naslednici gojaznih osoba jer ostali ljudi nisu preživeli. To znači da ako se jede višak hrane, sav višak se pretvara u masno tkivo kao zalihe za periode kada hrane nema dovoljno. Da li ćemo dobiti višak kilograma direkno zavisi od toga koliko jedemo. Ako jedemo više kalorija nego što nam je potrebno na dnevnom, nedeljnom nivou ili u nekom periodu, naši geni će to pretvoriti u masne zalihe - kaže ona.

Informer

Prevelika količina hrane

Branka objašnjava da ljudi u današnje vreme jedu kaloričnu hranu u prevelikim količinama.

 - Danas ljudi jedu prevelike količine hrane i hranu koja je visoko kalorična. Normalno je da se stvaraju masne naslage i zalihe i da se povećava težina. Da li je to danas neophodno, sigurno da nije… Povećana težina je estetski problem, a gojaznost je put ka zdravstvenim tegobama i bolestima -  kaže Branka.

Informer

Debljina

 - Nažalost gojazni ljudi nisu svesni ili ne žele da priznaju svoju odgovornost za povećanu težinu. Imaju neverovatna opravdanja, genetika, nemanje fizičke aktivnosti, razne slabosti i tegobe koje imaju ako smanje količinu hrane. Paradoks je da se ljudi sve više razboljevaju i imaju zdravstvene tegobe i slabo zdravlje zbog povećanja unosa količine hrane kao i kalorijske vrednosti obroka.

Ljudi pronalaze razna opravdanja za sebe. Ukoliko promenimo navike u ishrani, ne moramo da budemo gojazni.

 - Opravdanje da su genetski gojazni zato sto su iz porodice gojaznih je samo tačno utoliko da su se svi u porodici prejedali, imali pogrešne navike i zato su gojazni. To se naravno može promeniti, promenom navika i načina ishrane - objašnjava Mirković

BONUS VIDEO: