24.06.2022.

16:59

Foto: Shutterstock

Magazin

ŠTA SE DEŠAVA VAŠEM TELU AKO REDOVNO TRENIRATE? Fitnes instruktori su otkrili tajnu!

Profesionalni fitnes treneri su naveli nekoliko razloga zašto bi trebalo da treniramo često.

Čini vas srećnijim

Ko ne voli navalu endorfina nakon kardia ili intenzivnog treninga? Endorfini su hormoni koji smanjuju bol i podstiču zadovoljstvo, stvarajući opšti osećaj blagostanja i pozitivnosti. Zato pre nego što prevrnete očima na svog entuzijastičnog fitnes instruktora, razmislite o tome kako stabilno stanje endorfina čini dobro telu. Endorfini takođe deluju kao prirodni lek protiv bolova i mogu pomoći u ublažavanju dugotrajnih bolova. Redovno treniranje može ojačati mišiće, smanjiti hronični bol i rizik od povreda.

Informer

Treninzi nam pomažu da budemo srećni

Daje vam više energije

Fizička aktivnost povećava broj otkucaja srca i podstiče protok krvi. Više kiseonika i hranljivih materija za vaše mišiće znači viši nivo energije.Iako se čini čudnim da vam trošenje energije zapravo može dati više energije, nauka podržava ovu teoriju. Sledeći put kada razmišljate o dodatnoj šoljici kafe koja će vam pomoći da podignete nivo energije, pokušajte da prošetate.

Imaćete kvalitetniji san

Vežbanje može smanjiti nivo stresa i anksioznosti, bićete opušteniji, što je savršeno za spavanje. 

Pomaže kod depresije

Vežbanje povećava osetljivost vašeg mozga na serotonin i norepinefrin, koji olakšavaju osećaj depresije.  Jedna studija je pokazala da je samo šest nedelja joge bilo dovoljno da se smanji osećaj depresije. Joga i pilates se fokusiraju na vežbe disanja, koje mogu smanjiti stres i podstaći opuštanje.

Informer



Nestaje bol

Ako patite od hroničnih bolova u donjem delu leđa, određene vežbe vam mogu pomoći da se rešite ove neprijatnosti.

BONUS VIDEO: