13.07.2022.

13:16

Foto:

Magazin

TAKO MALE, A TAKO MOĆNE! Borovnice imaju bezbroj ZDRAVSTVENIH PREDNOSTI, ali nutricionistkinja kaže da su u OVOME šampioni!

Poznato je da borovnice imaju mnogo zdravstvenih prednosti. Mogu poboljšati pamćenje i kognitivne funkcije, a takođe mogu biti korisne za regulisanje stresa.

Zbog visokog nivoa antioksidanata koje sadrže, borovnice su korisne za zdravlje mozga. Osim što štite mozak od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, ovi antioksidansi takođe poboljšavaju cerebralni protok krvi. Pored toga, pokazalo se da borovnice smanjuju upalu u mozgu, što može poboljšati kognitivne funkcije.

- Pored prednosti za mozak, odličan su izvor vitamina i minerala. Borovnice imaju dosta vitamina C, koji je neophodan za zdrav imuni sistem, kao i vitamina B6 i E. Takođe su odličan izvor kalijuma, magnezijuma i vlakana. Svi ovi hranljivi sastojci su od suštinskog značaja za optimalno zdravlje, a takođe mogu da podstaknu funkciju mozga - napominje Sapna Jaising Patel, nutricionistkinja koja preporučuje uključivanje borovnica u ishranu, kako bi se oslobodili stresa.

Informer

borovnice

Dobre za mentalno zdravlje

Brojne studije pokazuju da borovnice, osim što unapređuju mentalno zdravlje i što su sastavni deo hrane bogate hranljivim materijama, takođe pokazuju brojne terapeutske karakteristike i pomažu u lečenju raznih bolesti i zdravstvenih problema.

- Jedenje činije borovnice može pomoći u jačanju imuniteta i smanjenju rizika od dijabetesa, gojaznosti, raka i srčanih bolesti, a takođe održava gustinu i snagu kostiju, kao i zdrav nivo krvnog pritiska - kaže Sapna, koji takođe veruje da jedenje mala porcija bobičastog voća dnevno može pomoći u jačanju metabolizma i sprečavanju metaboličkog sindroma i nedostatka.

Evo načina na koje se borovnice mogu konzumirati, koje preporučuju stručnjaci:

  • Dodajte ih u žitarice za doručak ili ovsene pahuljice.
  • Da biste pripremili hranljivu užinu, pomešajte musli, jogurt, med, mleko i borovnice u blenderu.
  • Jedite ih kao užinu i konzumirajte ih u prirodnom obliku.
  • Narežite ih i dodajte nekoliko komada u šolju jogurta.
  • Koristite ih u pecivu - ovseni kolačići i peciva od banane imaju znatno bolji ukus sa borovnicama.
  • BONUS VIDEO: