29.07.2022.

07:12

Foto: Pixabay

Magazin

TIKVICA JE IDEALNA NAMIRNICA! Savršeno povrće za VRELE DANE - zdrava, izvrsnog ukusa, lagana i niskokalorična

Cena im je veoma povoljna i od njih možete pripremiti brojna ukusna jela. Iznenadiće vas činjenice o ovom povrću, zbog kojih će sigurno postati redovne na vašoj trpezi.

Odlične za dijabetičare
Vlakna u tikvicama stabilizuju nivo šećera u krvi. Kontrolišu apetit, pa su sjajan izbor za dijabetičare

Tikvice spadaju u biljnu porodicu tikve, kao i bundeve, krastavci i dinje. Interesantno je da ih botaničari, strogo govoreći, ne smatraju povrćem nego voćem. One imaju izuzetno visoku nutritivnu vrednost i sadrže velik broj važnih vitamina i minerala. Takođe imaju dosta vlakana i vrlo malo kalorija.

Bogate su antioksidansima koji štite organizam od delovanja slobodnih radikala, odnosno od mikroupala i starenja. Tikvice sadrže puno karotenoida, beta-karotena i zeaksantina, koji štite oči, kožu i srce.

Informer

Tikvice

Važno je znati da se najviše antioksidanasa nalazi upravo u kori tikvice i da ih najviše imaju žute tikvice, a najmanje svetlozelene. Tikvice poboljšavaju probavu jer su bogate vodom, sadrže celulozu, odnosno topiva i netopiva vlakna. Netopiva vlakna pomažu bržem i efikasnijem pražnjenju creva, dok topiva vlakna hrane korisne bakterije u crevima.

Zdrava testenina
Tikvice predstavljaju izvrsnu zamenu za testeninu, pa od njih mnogi prave špagete i podloge za picu

One su odličan izbor za osobe sa dijabetesom, pošto vlakna u tikvicama stabilizuju nivo šećera u krvi, što znači da kontrolišu apetit. Baš kao i sve voće i zeleno povrće, pomažu smanjenju nivoa insulina u krvi. Predstavljaju izvrsnu zamenu za testeninu, te od tikvica mnogi prave špagete i podloge za picu.

Tikvice čuvaju i zdravlje srca, jer se u njima nalazi mnogo vlakana, a dokazano je da ljudi koji jedu puno vlakana znatno smanjuju rizik od srčanih bolesti. Zbog obilja pektina, konzumiranje tikvica utiče i na snižavanje lošeg holesterola.

Dobra vest za sve koji bi da smanje težinu - tikvice su sjajan saveznik u mršavljenju jer pomažu regulisanje apetita. Pošto imaju puno vode, brzo zasite, a njihova mala kalorijska vrednost pogodna je za uspešno sprovođenje dijete.

Pored svega nabrojanog, tikvice su veoma ukusne, lako i brzo se pripremaju i to je još jedan od razloga da ih uz ostale namirnice redovno kupujete na vašoj omiljenoj pijaci u sastavu JKP "Gradske pijace".

BONUS VIDEO: